HOKEJ

Selektor Zupančič stavi na ekipno moč Slovenije

Objavljeno 22. april 2016 09.25 | Posodobljeno 22. april 2016 09.27 | Piše: R. T.

Slovenski hokejisti pred svetovnim prvenstvom z odliko opravili generalko z Madžarsko.

Slovenski hokejisti so se veselili zmage v Budimpešti, zdaj jih čakajo tekmeci na SP v Katovicah. Foto: Drago Cvetanovič

Slovenski hokejisti so že prespali prvo noč v Katovicah, kjer se bo jutri začelo svetovno prvenstvo divizije I (skupina A), danes pa bodo preizkusili ledeno ploskev dvorane Spodek, ki sprejme 10.000 gledalcev. Na to prizorišče imajo risi lep in še precej svež spomin, saj so novembra na turnirju evropskega izziva tam opravili s Poljsko (2:1), Avstrijo (5:1) in Južno Korejo (4:1). Zdaj so v to mesto na jugu Poljske s 300.000 prebivalci prišli z lepo popotnico po generalki v Budimpešti. Tam so namreč s 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) premagali Madžarsko, članico elitnega razreda svetovnega hokeja, ki ima svetovno prvenstvo maja v Rusiji. Izbranci selektorja Nika Zupančiča so tako kot prej dvakrat s Hrvaško in enkrat Japonsko suvereno opravili s tekmeci. Zadetke so dosegli Klemen Pretnar, Žiga Pance in Rok Tičar.

»Po pričakovanju je bila ta tekma pravšnji test, saj smo igrali proti najboljšemu tekmecu v tem pripravljalnem obdobju. Na začetku so bili Madžari agresivni, naši igralci pa so hitro reševali nevarne položaje. Bili smo pod pritiskom, zato smo storili tudi nekaj napak, a je bilo v glavnem vse pod nadzorom. Nato smo stopnjevali igro in jo kronali z zadetki, tako da je bilo vse skupaj lažje. Zadnjo tretjino smo odigrali najbolj pametno, čakali na priložnosti, ki so se tudi ponudile. Fantom sem dejal, da bom na svetovnem prvenstvu moral računati na vse, tako so se tudi vedli, danes smo zmagali kot ekipa. Prvenstvo začenjamo z dobrimi občutki,« je dejal selektor Zupančič.

Žiga Pance je bil razglašen za najboljšega igralca tekme. »To je bil pravi test, da vidimo, kje trenutno smo. Mislim, da smo ga opravili z odliko in zasluženo zmagali. Vseh 60 minut smo odigrali disciplinirano in izkoristili svoje priložnosti za zadetke. Vsaka zmaga je pomembna, sploh proti reprezentanci iz skupine A. To nam daje samozavest za naprej, toda svetovno prvenstvo bo poglavje zase. Tam bomo morali še dokazati pravi značaj moštva,« meni Pance, ki tvori drugi napad z Miho Verličem in kapetanom Janom Urbasom. Šef je tokrat v vratih namenil po polovico minutaže Gašperju Krošlju in Robertu Kristanu. Zanimivo bo videti, komu bo v Katovicah namenil vlogo prvega čuvaja mreže. Slovenija se je z vzhodnimi sosedi udarila v postavi: Kristan, Krošelj; Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Tičar, Hebar; Gregorc, Repe, Pance, Verlič, Urbas; Pretnar, Vidmar, Ograjenšek, Mušič, Kuralt; Milovanovič, Ropret, Pešut, Koblar, Jezovšek.

SP v leta 2011 obnovljeni dvorani Spodek (v prevodu krožnik) se torej začne jutri, ko se bo Slovenija že ob 13. uri pomerila z Japonsko, ki jo je prepričljivo premagala v pripravljalnem dvoboju pred enim tednom na Jesenicah. V nedeljo sledi ob isti uri obračun z Italijo, ponedeljek je prost dan. V torek, 26. aprila, ob 20. uri se bodo risi pomerili s Poljsko, dan pozneje ob 16.30 pa z Južno Korejo. Turnir bodo končali po dnevu premora, torej v petek, 29. aprila, s tekmo proti Avstriji. 

Manjka deset risov

Težko bi našli turnir za svetovno prvenstvo, na katerem bi selektor pogrešal toliko igralcev kot tokrat Nik Zupančič. Prvi as slovenskega hokeja Anže Kopitar je zadržan v ligi NHL, poškodbe so ustavile Jana Muršaka, Davida in Marcela Rodmana, Boštjana Goličiča, Mitjo Robarja, Andreja Tavžlja, Nika Pema, še vedno se čaka prihod Mihe Štebiha in Roberta Saboliča, ki še igrata v svojih čeških klubih. Štebih z Duklo iz Jihlave nima možnosti za obstanek v extraligi, medtem ko se Sabolič s Sparto iz Prage bori za naslov prvaka elitne češke lige z Liberecom. Trenutno je rezultat v zmagah 2:2, tako da sta na sporedu še vsaj dve tekmi (igra se na štiri zmage). Peta tekma je na sporedu danes, šesta pa v nedeljo. Če bi bilo takrat konec finalne serije, bi Sabolič za reprezentanco teoretično lahko prišel v poštev za predvidoma tretjo tekmo risov s Poljsko v torek, 26. aprila, bolj verjetno pa za zadnji tekmi z Južno Korejo in Avstrijo. Če bo o češkem prvaku odločala sedma tekma (v torek, 26. aprila), bo Sabolič izgubljen za to SP.

 

Deli s prijatelji