BESEDNI IZPAD

Šef Dinama s sovražnim govorom nad ministra Jovanovića

Objavljeno 15. marec 2013 18.49 | Posodobljeno 15. marec 2013 18.50 | Piše: STA, Ma. F.

Mamić je Jovanoviću očital, da kot Srb sovraži vse, kar je hrvaško, in da se za njegovim nasmeškom vidijo »le zobje, ki so pripravljeni za klanje«.

Izvršni predsednik zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić.

ZAGREB – Izvršni predsednik zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravko Mamić je danes sovražno in šovinistično govoril o ministru za znanost, izobraževanje in šport Željku Jovanoviću. Mamić je Jovanoviću očital, da kot Srb sovraži vse, kar je hrvaško, in da se za njegovim nasmeškom vidijo »le zobje, ki so pripravljeni za klanje«.

»Ali si lahko predstavljate človeka, ki je Srb, ki ni nikoli delal v izobraževanju in športu, razen tega, da je dvignil nekaj uteži, da je postal minister tako pomembnega resorja,« je Mamić izjavil v današnjem pogovoru za zagrebški radio Soundset Plavi. Jovanoviću je pripisal, da sovraži vse, kar se začne z besedo »hrvaško«.

Na ministrstvu, ki ga vodi Jovanović, niso želeli komentirati Mamićevih izjav, so pa izrazili pričakovanje, da se bodo glede na to, da gre za sovražni govor, ki je na Hrvaškem kaznivo dejanje, odzvale pristojne institucije. Zakon predvideva tudi do tri leta zapora za javno spodbujanje diskriminacije in sovražni govor.

Besedni izpad obsoja tudi hrvaški predsednik

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes sporočil, da najostreje obsoja Mamićev besedni izpad in sovražni govor. »Besede, s katerimi je osebno, najbolj vulgarno in primitivno užalil ministra Jovanovića, so enako žaljive in zlobno agresivne do vseh pripadnikov srbske manjšine in srbskega naroda. Takšna govorica je nesprejemljiva v vsaki civilizirani in demokratični družbi ter je vredna vsake obsodbe,« so sporočili iz Josipovićevega urada.

Mamićeve izjave so kritizirali tudi vodilni hrvaški mediji. Poudarjajo, da gre za nezaslišani šovinizem in rasizem v času, ko je Hrvaška pod drobnogledom Uefe (še bolj pa Fife) zaradi bližnje nogometne tekme s Srbijo. Ta je ocenjena kot tekma visokega tveganja prav zaradi nacionalističnih strasti na obeh straneh.

Tekma v Zagrebu bo potekala 22. marca v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji.

Deli s prijatelji