V KOMI

Schumijev žalostni rojstni dan, odstranili so mu pol lobanje

Objavljeno 03. januar 2014 09.13 | Posodobljeno 03. januar 2014 09.48 | Piše: A. K.

Sprememb ni, zdravniki se še vedno borijo za njegovo življenje.

Nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Michael Schumacher danes praznuje 45. rojstni dan, najžalostnejšega v svojem življenju. Po hudi nesreči v francoskem Meribelu je njegovo zdravstveno stanje še vedno stabilno, vendar kritično.

Zdravniki v četrtek niso dajali nobenih izjav, znano je le, da so Schumijeve poškodbe glave zelo resne. Njegova prihodnost je zato negotova. Ekipa anesteziologov njegovo zdravstveno stanje še vedno spremlja v umetni komi, nekateri mediji pa pišejo, da so se zdravniki posvetovali o tem, da bi ga v soboto ali nedeljo poskušali zbuditi za kratek čas. 

Odstranili so mu pol lobanje

Zdravniki so Schumacherju med operacijo odstranili polovico lobanje, in sicer zaradi otekline na možganih, se je širila. Tako so preprečili, da bi umrl zaradi prevelikega pritiska v možganih. Če se bo njegovo zdravstveno stanje izboljšalo, bodo lobanjo znova povezali.

Ne morejo trditi, ali bo preživel

Operacija je trajala dve uri, zdravniki pa so uspešno odstranili hematom na levi strani možganov. »Prvi trije ali štirje dnevi po operaciji so zelo kritični. Obstaja velika verjetnost, da se bo oteklina povečala,« je za Bild povedal nevrolog Uwe Kehler.

»Po nekaj dneh se ta nevarnost zmanjša, krvavitev pa tudi. Nihče pa ne more predvideti, ali bo preživel in kako se bo situacija razpletala,« je še povedal Kehler.

Zdravniki njegovo telesno temperaturo ohranjajo pri 34 stopinjah Celzija, saj na ta način optimalizirajo možganski metabolizem. Možgani namreč pri nižjih temperaturah porabljajo manj energije za delovanje.

Nadaljujejo preiskavo

Francoska policija še vedno preiskuje natančni vzrok za Schumacherjevo nesrečo, ki se je zgodila na smučišču v Meribelu. Schumacherjeva agentka Sabine Kehm je povedala, da je nekdanji svetovni prvak trčil v skalo, po čemer ga je vrglo v zrak, nato pa je z glavo udaril še v eno. 

Vsi pristaši italijanskega proizvajalca bolidov za danes pozivajo ljubitelje tega hitrega športa in nemškega dirkača, da njegov jubilej pospremijo z molkom in v rdečih barvah 'poskočnega konjička'.

 

Deli s prijatelji