IZ KOME

Schumi izgubil polovico teže

Objavljeno 18. junij 2014 23.04 | Posodobljeno 18. junij 2014 23.04 | Piše: E. B.

Nekdanji dirkač po novem okreva v Švici blizu doma. Odziva se na vidne in slušne dražljaje ter dotike.

Michael Schumacher - bo dosegel nekdanjo formo?

GRENOBLE – Velikan formule 1 je zapustil kliniko v Grenoblu, dolgotrajno in naporno rehabilitacijo bo odslej opravljal v bolnišnici v švicarski Lozani, le 40 kilometrov od doma: Michael Schumacher se je po 170 dneh prebudil iz kome, in kot je zadovoljno pojasnila medijska predstavnica družine Sabine Kehm ter razveselila številne oboževalce po svetu, se 45-letnik odziva tudi na slušne in vidne dražljaje ter dotike.

Le čas bo pokazal, koliko bodo možgani in telo od 2012. upokojenega vrhunskega dirkača še zmogli, čeprav mnogi namigujejo na možnost popolnega okrevanja, med zahtevnim procesom pa družina prosi za popolno zasebnost, takšno zdravljenje pač ne more potekati na očeh javnosti. Kdaj točno je Nemec zapustil bolnišnico v Grenoblu, kjer so nad njim bdeli od strahotne nesreče decembra lani, Kehmova ni zaupala, ravno tako ni razkrila podrobnosti o počutju in zdravstvenem statusu najuspešnejšega voznika formule 1 vseh časov, ki je v svetu hitrosti in adrenalina postavil številne rekorde in težko dosegljive mejnike. V imenu družine se je zahvalila vsemu zdravstvenemu osebju v Grenoblu, reševalcem v Meribelu, ki so s pravočasnim in ustreznim ukrepanjem Schumacherju rešili življenje, in seveda milijonom oboževalcev po svetu, ki so s toplimi željami in spodbudnimi mislimi družini slovitega ponesrečenca ponudili obliko podpore.

Naj spomnimo, bilo je konec lanskega leta, ko je nemški športnik, ki je v svoji bogati karieri zmagal rekordnih 91-krat, sedemkrat je bil svetovni prvak v formuli 1 (največjo slavo je dosegel s Ferrarijem, in sicer kar pet zaporednih naslovov), sicer pa tudi velik ljubitelj nogometa in srčen dobrodelnež, počitnikoval v elitnem zimskem središču v francoskih Alpah. Med smuko zunaj urejenih prog, kamor se je podal s štirinajstletnim sinom Mickom, pa je padel in z glavo silovito trčil v skalo: če ne bi nosil čelade, ki se je menda raztreščila kar na polovico, a kljub temu občutno ublažila težave, bi umrl na kraju nesreče, so pozneje ocenili zdravniki v Grenoblu.

Ti so z umetno komo obvarovali hudo poškodovane možgane in zmanjšali oteklino, z operacijo pa so uspešno odstranili večino krvnih strdkov. Aprila so Schumija počasi začeli prebujati in naznanili prve znake izboljšanja, pred nekaj dnevi pa je Nemec zapustil oddelek intenzivne nege. Po poročanjih nekaterih medijev je legenda formule 1 izgubil polovico svoje teže, izurjeni fizioterapevti pa mu vsak dan masirajo mišice in sklepe ter tako preprečujejo atrofijo. Žena Corinna, Mick in 17-letna hči Gina Marie zvezdniku, ki si z njimi deli skoraj milijardno premoženje, ves čas stojijo ob strani, pred časom pa so se pojavile tudi govorice, da bodo moža in očeta že v kratkem negovali kar doma: razkošno vilo na zasebni plaži ob Ženevskem jezeru so menda povsem prilagodili poškodovancu in ga oskrbeli z vso potrebno, seveda najkakovostnejšo medicinsko opremo.

Z mislimi pri dirkaču pa so tudi nemški nogometaši, predvsem Lukas Podolski, ki je pred odhodom v Brazilijo naznanil, da bo storil vse, da bo reprezentanco popeljal do naslova svetovnega prvaka in zgodovinski dosežek posvetil prav prijatelju Schumiju

Deli s prijatelji