OKREVANJE

Schumacher se bo moral naučiti jesti, piti, govoriti

Objavljeno 10. april 2014 21.30 | Posodobljeno 10. april 2014 18.17 | Piše: Ma. F.

Nekdanji dirkač kaže znake okrevanja, družina pa ob tem čuti veliko olajšanje in veselje.

Michael Schumacher kaže znake okrevanja.

Michael Schumacher je v globoki umetni komi že vse od smučarske nesreče, ki se je konec preteklega leta zgodila na smučišču Meribel v francoskih Alpah. V zadnjih dneh se je njegovo stanje izboljšalo, kar je zdravnike in predvsem družino navdalo z velikim upanjem. Ko se pacient po tolikšnem času zbudi iz kome, svet zanj ni več enak, kot je bil, preden so ga zdravniki uspavali v umetno komo. Čaka ga vnovično spoznavanje s svetom, ki mu je bil pred nesrečo povsem samoumeven. Svet bo torej za Schumacherja nov, saj ga bo moral na novo spoznati. Moral se bo na novo naučiti jesti, piti, govoriti in drugih osnovnih veščin.

Čutil olajšanje

Nekdanji dirkač Jean Alesi, ki je Michaela obiskal v bolnišnici, je povedal, da je med družinskimi člani čutiti veliko olajšanje in veselje zaradi znakov izboljšanja. »Med mojim zadnjim obiskom sem opazil, da se je nekaj izboljšalo,« je povedal Alesi. »Čutiti je, da si je družina oddahnila in da so zelo veseli zaradi izboljšanja. To je krasno, čeprav ga do popolnega okrevanja čaka še dolga pot,« je dodal.

»Ko se enkrat prebudiš, moraš začeti iz nič,« pa je za Focus.de povedal švicarski alpski smučar Daniel Albrecht, ki je bil po grozljivi nesreči 22. januarja leta 2009 (na zgornjem posnetku) v Kitzbühelu tri tedne v umetni komi.

Gre za proces

Po besedah profesorja nevroznanosti na Univerzi Cambridge Petra Hutchinsona prebujanje iz kome ni stvar trenutka, ampak gre za proces. Kot je pojasnil za BBC, to ni videti tako, kot bi nekdo prižgal svetilko in bi bil pacient v trenutku zdrav in priseben. Da Michael kaže znake zavesti, pomeni le, da je odprl oči. To pa še ne pomeni, da se je odzval na okolico, je pojasnil Hutchinson. O polni zavesti lahko govorimo šele takrat, ko pacient, denimo, na ukaz dvigne roko.

Deli s prijatelji