ZA ZAPAHI

Šampion bo še sedel

Objavljeno 27. avgust 2015 12.19 | Posodobljeno 27. avgust 2015 12.20 | Piše: E. B.
Ključne besede: Oscar Pistorius

Oscar Pistorius po ukrepanju pravosodnega ministra ostaja za zapahi.

Pistorius ni kriv naklepnega umora svojega dekleta Reeve Steenkamp.

PRETORIA – Novica o morebitni pogojni izpustitvi je razburila javnost in seveda svojce njegove žrtve, toda Oscar Pistorius, ki naj bi danes odšel na prostost, vendarle ostaja za zapahi.

Južnoafriški paraolimpijski junak bi se tako lahko že po desetih mesecih preselil v hišni pripor (no, dvorec premožnega strica Arnolda) in preostanek petletne kazni preživel v mnogo udobnejšem okolju. Spomnimo, v noči na valentinovo 2013 je ustrelil svojo partnerico Reevo Steenkamp, ker naj bi jo zamenjal za vlomilca. Mimogrede, da je šlo za načrtovani umor, in ne uboj, lahko še vedno sklene vrhovno sodišče, ki bo odločalo o pritožbi. Južnoafriški pravosodni minister Michael Masutha je v zadnjem hipu odločil, da bo 28-letnik ostal v zaporu, in tako razočaral Pistoriusove svojce, medtem ko je družina Steenkampove v vsej tragiki doživela vsaj blago olajšanje. Sklep, da atlet še naprej služi kazen za rešetkami, in ne v udobju domačega okolja, je edina možna pot do pravice, so prepričani, pravosodni minister pa je tako odločil prav na Reevin rojstni dan, v sredo bi namreč dopolnila 32 let.

Njena družina je ob tej priložnosti objavila fotografijo 14-letne hčerke, ki si je od nekdaj želela nastopati na televiziji. Med skromnim obredom so v morje na plaži Summerstrand blizu doma Steenkampovih v Port Elizabethu stresli liste vrtnice in se spomnili vitke in srčne lepotice. »June in Barry sta zadovoljna zaradi odločitve pravosodnega ministra, a to seveda ne zmanjša njune bolečine. Ne gre za to, da bi si želela, da Oscar trpi, ampak da odsluži kazen, ki so mu jo prisodili. A kakor koli, Reeva je mrtva in z njo je izginila vsa dobrota, ki jo je dala temu svetu, nič ne more tega spremeniti,« je dejala Tanya Koen, odvetnica zakoncev Steenkamp, medtem ko je Pistoriusov zagovornik Brian Webber v izjavi kratko pojasnil, češ da obramba še vedno premleva o svojem položaju in razpoložljivih možnostih. Še pojasnimo, po južnoafriških zakonih lahko obsojenec zaprosi za pogojno izpustitev po odsluženi šestini kazni, kar bi pri Pistoriusu pomenilo deset mesecev, a jih je atlet ob odobritvi prošnje odsedel le šest, neustrezno odločitev komisije pa je pravosodni minister, ki ga mnogi sicer kritizirajo zaradi poznega ukrepanja in preračunljivosti, označil za napako v postopku.

Kot smo že poročali, bo o končni usodi nekdanjega športnega junaka novembra odločalo vrhovno sodišče. Tožilstvo bo znova zahtevalo obsodbo za umor, ki bi Pistoriusa zaprla za najmanj 15 let. 

Deli s prijatelji