ACH VOLLEY

S 40 odstotkov nižjim proračunom

Objavljeno 08. september 2014 16.12 | Posodobljeno 08. september 2014 16.12 | Piše: Marko Uršič

ACH Volley gre v novo odbojkarsko sezono predvsem utrditi finančni položaj. Vodstvo načrtuje poravnati dve tretjini zaostalih obveznosti, želi tri lovorike.

Bo ACH Volley v novi sezoni ukanil finančni vrtiljak in tekmece? Foto: Aleš Černivec/Delo

Kje smo z odbojko pod Alpami? V mošnjičku ni toliko cvenka, da bi se žogali kot Rusi in Italijani, ACH Volley je po zadnji stresni sezoni mobiliziral moči in denar za novo. »Položaj je boljši, kot je bil vso predlansko in lansko sezono. Ni pa še vse končano. Računali smo, da v naslednjih dveh sezonah dokončno saniramo finančno situacijo; v naslednji poleg tekočih stroškov načrtujemo poravnati dve tretjini zaostalih obveznosti. Koliko smo dolžni nekdanjemu trenerju Luki Slabetu in igralcem, je poslovna skrivnost, z vsakim posebej se dogovarjamo. Z veliko večino odbojkarjev iz preteklih let smo že dogovorjeni in se teh dogovorov poskušamo držati. Tako bo tudi s Slabetom oziroma s komer koli. Tekoči proračun pa bo za skoraj polovico manjši, za 40 odstotkov,« je za uvod ocenil športni direktor in podpredsednik upravnega odbora ACH Volleya Aleš Jerala. »Z igralsko sestavo za novo sezono smo glede na položaj celo bolj zadovoljni, kakor smo si upali misliti aprila in maja, ko smo začeli sestavljati ekipo. Dejstvo je tudi, da so na trgu igralcem cene nekoliko padle, da smo bili tudi v položaju, ko nismo mogli posredovati za igralce v aprilu, maju, juniju, ker so takrat cene najvišje. Čakali smo do zadnjega in dobili dosti dobre rešitve ter cenovno zelo ugodne. Smo zadovoljni. Ambicije so enake, postati državni in pokalni prvak, zmagati želimo tudi v srednjevropski ligi. Sicer ni še znan način tekmovanja, verjetno bo na izpadanje kot evropski pokali. Ne glede na to, kakršen koli sistem že bo, je naš cilj, da zmagamo,« je nadaljeval.

Kako pa Jerala na splošno ocenjuje položaj odbojke v Sloveniji? Tudi glede na to, da je ženska mladinska reprezentanca osvojila naslov evropskih podprvakinj, mladinci pa so četrti. »V bistvu sta rezultata celo malce lažna. Super sta, pa vse čestitke, a to ni plod sistematičnega dela v slovenski odbojki. Bolj je posledica entuziazma v posameznih sredinah, denimo pri puncah v Braslovčah in celo staršev. Braslovče so res dobro organiziran klub, tu ima ogromno zaslug Boris Klokočovnik, saj je polovica reprezentance tako rekoč njegova. Da je ekipa dosegla takšen rezultat, pa je zasluga selektorja Jožeta Časarja, ker je bil tako trmast in pozitivno naravnan. Z viri staršev, zveze in Maribora mu je skupaj uspelo sestaviti toliko priprav, da so bile punce nadpovprečno dobro uigrane. Pri fantih pa je vse senzacija glede na kader, na pogoje. Iztok Kšela je tip zmagovalnega trenerja, ki je verjel, da je to res mogoče. To je bilo ključno, to miselnost je pri teh letih vcepil tudi fantom. Ni pa nobene garancije, da bo kaj podobnega uspelo tudi naslednji generaciji, ali pa kakšni pozneje. Če bi bilo v ozadju sistematično delo, bi bilo nadaljevanje tudi lažje zagotovljeno. V reprezentancah tako rekoč ni igralk iz Maribora, pri fantih več, iz Ljubljane le posamezniki, pri puncah le dve. Iz teh dveh bazenov bi morali prihajati igralci in igralke, pa ne. Koper je relativno slabo zastopan, pa Gorica; oba sta bila tradicionalno močna. Zelo sistematično delamo v desetih klubih. Odbojka je, kar se popularizacije in promocije tiče, tam, kjer je že nekaj let. Recimo, da nam jo je z ACH Volleyem v teh desetih letih uspelo nekoliko dvigniti, za kakšen preboj naprej pa ne vidim kakšnih realnih možnosti. Dobro bo, če bomo obdržali standarde, ki smo jih vsi skupaj postavili. Morda je, kar zadeva promocijo, nekaj rezerve pri odbojki na mivki, ker, kar se drugih športov tiče, pade v časovno luknjo. Tudi glede lokacij in videza je precej privlačna,« je sklenil športni direktor ACH Volleya.

Glavni trener gorenjsko-ljubljanskega odbojkarskega kluba v novi sezoni bo Tomi Šmuc. »Glede na to, kako je kazalo konec lanske sezone oziroma v času, ko sem prevzel funkcijo, smo sestavili kar konkretno zasedbo, se mi zdi. Predvsem me veseli, da imam na razpolago štirinajst igralcev. To se mi zdi najpomembnejše. Ambicije v ligi prvakov morda ne morejo biti enake, kot so bile v zadnjih letih. Do zdaj je imel ACH cilj priti vsaj v drugi krog. To je seveda osvojitev obeh domačih naslovov, in če bo tekmovanje interlige, tudi to,« je strnil Šmuc. ACH Volley je sicer v elitnem tekmovanju v skupini s poljsko Asseco Resovio iz Rzeszowa, Berlin Recycling Volleysom in Budvansko rivijero.

Deli s prijatelji