OLIMPIJSKE IGRE

Ruski islamisti grozijo: za olimpijske igre smo pripravilo darilo

Objavljeno 20. januar 2014 16.29 | Posodobljeno 20. januar 2014 16.29 | Piše: STA, P. J.

Vodja islamističnih upornikov poziva privržence, naj bodo v času olimpijskih iger dejavni.

Prizorišče smučarskih tekem v tem hipu ni dostopno.

MOSKVA – Islamisti z ruskega Kavkaza so v novem videu zagrozili z napadi med olimpijskimi igrami v Sočiju, ki se bodo začele 7. februarja. Objava krepi zaskrbljenost glede varnosti, ki sta jo močno povečala že samomorilska napada v Volgogradu minuli mesec. »Kar se tiče olimpijskih iger, smo pripravili darilo zate in za turiste, da bi tako maščevali prelito kri muslimanov po vsem svetu,« v posnetku trdita približno 25 let stara moška, ki nagovarjata ruskega predsednika Vladimirja Putina. V videu sta predstavljena kot avtorja samomorilskih napadov v Volgogradu, v katerih je decembra umrlo 34 ljudi.

Posnetek je objavljen na islamistični spletni strani vdagestan.com, traja pa 49 minut in ima naslov »Poziv Sulejmana in Abdurahmana pred operacijo v Volgogradu«. Predstavljen je kot poslovilno sporočilo domnevnih samomorilskih napadalcev. Video prikazuje posnetke obeh napadov v mestu na jugu Rusije, pripravo bombe, njeno pritrditev na roko napadalca in povezavo z detonatorjem v njegovi dlani.

Islamisti obljubljajo dejavnost med olimpijskimi igrami

Mladeniča v posnetku pozivata k napadom ne le na Kavkazu, temveč tudi v velikih mestih po Rusiji, obenem pa zagotavljata, da je veliko mladih pripravljenih sodelovati v napadih, kakršna sta pretresla Volgograd.

Tarči napadov konec decembra sta bili železniška postaja in mestni avtobus. Napada sta še povečala zaskrbljenost glede varnosti pred olimpijskimi igrami v Sočiju, ki je sicer od Volgograda oddaljen kakih 700 kilometrov, vendar leži v bližini nemirnega Severnega Kavkaza. Vodja islamističnih upornikov Doku Umarov je svoje privržence pozval, naj bodo dejavni v času olimpijskih iger.

Deli s prijatelji