NI UTAJEVAL

Ronaldo užaljen: V šolo sem hodil do šestega leta

Objavljeno 06. avgust 2017 14.54 | Posodobljeno 06. avgust 2017 14.54 | Piše: Ma. M.

Pred sodnico je moral zaradi domnevne utaje davkov v znesku 14,7 milijona evrov.

Ronaldo je povsod, kjer se znajde, oblegan.

MADRID – Eden najbolj prepoznavnih nogometnih in reklamnih obrazov zadnjega desetletja Cristiano Ronaldo je pred dnevi moral na sodišče. Takšnih vlog ni vajen, sploh pa ne, ker je moral na zaslišanje zaradi domnevne utaje davkov. Pred sodiščem v Madridu je taborilo kakšnih 200 novinarskih ekip iz 20 držav, Ronaldo naj bi prednje stopil po zaslišanju, a se to ni zgodilo. Sodnica Monica Ferrer Gomez ga je zasliševala kar 90 minut, v dvorano pa novinarji niso smeli.

Če ne bi bil Cristiano, ne bi bil tukaj

Vseeno pa mnogi španski časniki poročajo o zaslišanju Ronalda. Športni časnik As piše, da je zanikal utajo davkov in da je plačal vse, kar je treba po španskih zakonih. Dejal je menda: »Če ne bi bil Cristiano, ne bi bil tukaj.« Sodnica je ob tem odgovoru zastrigla z ušesi in ga opomnila: »Ne naredite napake, saj je na tem stolu sedelo že več oseb. Sodimo vam in vas preiskujemo, ker imamo dokaze o utaji davkov. Pravici bo zadoščeno.« Ronaldo pa se ni dal: »Ne, ne, tukaj sem samo zato, ker mi je ime Cristiano Ronaldo.«

Vrtoglavi zaslužki

V letu 2015 je zaslužil 227 milijonov evrov. Prijavil je 227,3 milijona evrov prihodkov, od tega jih je 23,5 zaslužil v Realu, 203,8 milijona pa v tujini, so uradni podatki agencije Gestifuta, ki skrbi zanj.

Utaja 15 milijonov evrov?

Ronaldo naj bi preko treh slamnatih podjetij utajil za skoraj 15 milijonov evrov davka, zato mu grozi 15 let zapora in še visoka globa. Na zagovoru je večkrat poudaril, da ni naredil ničesar narobe: »Leta 2014 sem vse plačal, ne razumem ničesar v zvezi s tem. Ko mi moji svetovalci rečejo, da je vse v redu, jim verjamem. Jaz sem v šolo hodil do šestega leta. Igranje nogometa je edina stvar, ki jo obvladam.« Dodal je še, da svetovalce dobro plačuje, da opravljajo svoje delo. Na sodišču je menda tudi rekel, da se mu kaj takšnega v Angliji, kjer je prej igral, ni zgodilo in da si želi vrniti tja. 

Njegovi odvetniki so za javnost povedali, da Ronaldo ni utajil davkov, da je le upošteval kriterije, ki jih davčna inšpekcija ne mara. »Ni govora o utaji, ampak o drugačnem mnenju.«

Deli s prijatelji