DRUGAČNI MUNDIAL

ROK IN RIO (3): Dilma ni doma v faveli

Objavljeno 01. julij 2014 02.11 | Posodobljeno 01. julij 2014 02.57 | Piše: Rok Tamše

Športni urednik Slovenskih novic v Braziliji ne spremlja zgolj nogometnega dogajanja.

RIO DE JANEIRO – Spoznali smo že, kako znajo politiki, pravzaprav politikanti, uspehe športnikov izkoristiti sebi v prid in s tem pridobivati glasove na volitvah. Tako je tudi v Braziliji, kjer je svetovno nogometno prvenstvo že dolgo pred začetkom turnirja razburilo domačo javnost zaradi prekomerne porabe denarja, slabe organizacije del, smrtnih žrtev med delavci na stadionih, zamud pri gradnji, korupcije ...

10 milijard za mundial

Zaradi tega smo spremljali številne demonstracije in proteste po vsej Braziliji, na katerih so nezadovoljne množice opozarjale oblast, da je po nepotrebnem zapravila 10 milijard evrov za mundial, namesto da bi ta denar namenila za boljše šolstvo, zdravstvo in transport v deželi sambe, ki so vse prej kot normalni za 21. stoletje. Ljudem pač nista dovolj zgolj nogomet in samba, čeprav sta zelo pomemben del njihovega življenja.

Golijada v bolnišnici

Predsednica Brazilije Dilma Rousseff je včeraj slovesno odprla novo bolnišnico. Naključje? Nikakor ne, saj se bo na oktobrskih volitvah potegovala za nov predsedniški mandat. Tokrat si je dala duška tudi zaradi nasprotnikov svetovnega prvenstva. In to kar v nogometnem žargonu. »Premagali smo pesimiste, ljudi, ki so napovedovali kaos. Dosegli smo pravo golijado. Svetovno prvenstvo je uspešno po vsej Braziliji. Gostimo prvenstvo vseh prvenstev, pa ne samo zaradi števila zadetkov,« se je važno postavljala Rousseffova.

Samo beli Brazilci na stadionih

Prva dama Brazilije zanesljivo ne bi bila tako važna, če bi z njo začeli pogovor o tem, da si lahko vstopnice za svetovno prvenstvo privošči le 15 odstotkov Brazilcev, saj so za preostale odločno predrage. Tako na stadionih vidimo v glavnem belopolte, bogate in z vladavino Rousseffove nezadovoljne Brazilce, kakor je pokazala raziskava Datafolhe.

Dilma je odprla novo javno bolnišnico, a vanjo ne more stopiti večina Brazilcev, saj ne zaslužijo niti minimalne mesečne plače, ki tukaj znaša okrog 300 evrov, ali pa zaslužijo le nekaj več. Zdravstveno zavarovanje v takšnih razmerah? Pozabite! Da ne govorimo o prebivalcih favel, siromašnih naselij z milijoni duš, ki bijejo bitko za preživetje iz dneva v dan, ob tem pa so srečni že, če imajo elektriko in vodo. Seveda brezplačno, saj v dobro lažnega socialnega miru oblast ne terja plačila stroškov (niti ga ne zmore izterjati).

Predsednica uporablja orožje privržencev nogometne reprezentance: »Vsi smo predani nogometni navijači. Zdaj moramo skupaj navijati še za pravično zasluženo zmago na igrišču.«

Vse je v božjih rokah

Na stadionih, ki gostijo mundial, pač ni videti rasti srednjega razreda (predstavniki tega naj bi zaslužili med 500 in 1800 evri mesečno), ki naj bi se zgodila v času vladavine predhodnika Rousseffove, Luiza Inacia Lule da Silve.

Brazilija ima 200 milijonov prebivalcev, polovica jih je afriškega porekla. Zdi se, da imajo tukajšnji politiki po svoje srečo, da so ljudje v prvi vrsti nori na nogomet, sambo in da so globoko verni. Tako vse prepuščajo božjim rokam. Vemo pa, kaj te storijo oziroma česa ne. In če niste vedeli: splav je v Braziliji prepovedan z zakonom. 

Deli s prijatelji