NEPREKOSLJIV

Rekorder pri 73 letih

Objavljeno 05. julij 2015 11.18 | Posodobljeno 05. julij 2015 11.19 | Piše: Darko Naraglav

Adi Vidmajer iz Prebolda je bil komandant teritorialcev, ravnatelj, planinec in neutrudni rekreativec. Lani pa neprekosljiv med veterani v metu kladiva, diska in krogle.

Adi je bil slovenski rekorder v metu kladiva, kot veteran je med najboljšimi na svetu.

Letos mineva 25 let, odkar je hotela JLA razorožiti Teritorialno obrambo Slovenije. To je bil čas, ko so v nekaterih občinskih štabih TO in občinah zavrnili ta ukaz. Med njimi je bila tudi žalska s takratnim komandantom Adijem Vidmajerjem na čelu. Tistega časa se spominja ob vsakoletnem srečanju družin, ki so na svojih domačijah skrile orožje do začetka osamosvojitvene vojne.

Pravijo, da je človek star toliko, kot se počuti in kolikor še zmore biti telesno dejaven in ustvarjalen. To drži, najbrž pa je malo takšnih, ki se lahko pri 73 letih pohvalijo s tako izjemnimi športnimi rezultati kot Adi Vidmajer iz Prebolda. Šport je zanj način življenja že od mladih nog. Mladost je preživljal v Žalcu, srednjo šolo je obiskoval v Celju in Ljubljani. Že kot študent visoke šole za telesno kulturo se je 1965. zaposlil na Osnovni šoli Slavka Šlandra Prebold, kjer je kot športni pedagog delal do leta 1974. V tem času je iz povprečja izluščil nekaj izjemno nadarjenih atletov. Njegovo delo ni ostalo neopaženo, zato je kot organizator, trener in pedagog osem let uspešno krojil šport v Spodnji Savinjski dolini, poleg tega pa je prevzel še vodenje Teritorialne obrambe v Savinjski dolini. Ko je uniformo znova zamenjal za pedagoški poklic, je postal ravnatelj I. Osnovne šole Žalec.

Krajevna skupnost Prebold je kar petkrat postala najboljša v športni rekreaciji v Sloveniji in tudi Jugoslaviji. Bil je pobudnik in prvi predsednik Planinskega društva Prebold ter član različnih drugih društev. Nepogrešljivo je njegovo delo pri vodenju obnov planinskih koč po Sloveniji: Loka pod Raduho (PD Luče), Dom v Marija Reki (PD Prebold) in Dom pri Krnskih jezerih (PD Gorica). Še danes je vodja planinskih pohodov in planinske šole Kozorog na OŠ Prebold.

Minulo leto je bilo zanj res leto rekordov. V Mariboru je bil ob koncu veteranske atletske sezone razglašen za najboljšega metalca 2014. Kot veteranski atlet je na balkanskem prvenstvu v Romuniji zmagal v kar treh disciplinah: metu kladiva, diska in krogle. Kladivo je vrgel 48,82 metra in s tem dosegel državni in balkanski rekord. Poleg tega je na državnem prvenstvu postavil državni rekord v metalskem peteroboju (kladivo, gira, disk, kopje, krogla). Skupaj je osvojil kar 3900 točk in za 74 točk izboljšal svoj prejšnji rekord. Blestel je tudi na mitingu štirih držav (Avstrije, Češke, Hrvaške in Slovenije) v Zagrebu, kjer je bil tretji v absolutni kategoriji veteranov. Med atletskimi veterani spada v svetovni vrh.

Deli s prijatelji