NAVIJAŠKA

Radi meljejo, ne pa žalijo

Objavljeno 17. avgust 2014 09.03 | Posodobljeno 17. avgust 2014 09.03 | Piše: D. P.

Mlinarji, navijači nogometašev Radomelj, strastno spodbujajo svoj klub, čeprav je po štirih krogih brez točk na dnu prvoligaške lestvice.

Tu smo, da pomagamo našim nogometašem, pravijo Mlinarji. Foto: NK Radomlje

Bi radi videli na delu atraktivno navijaško skupino? Idealna priložnost za to je v Domžalah, kjer domače tekme igra prvoligaška ekipa Kalcer Radomlje. Ekipa iz kraja, 10 kilometrov od Domžal, je upravičeno ponosna na svoje navijače Mlinarje.

Matic Gorza jih vodi, pomaga mu Matic Kržišnik. Oba imata 25 let, skupaj sta gulila osnovnošolske klopi, danes je prvi veterinarski, drugi pa medijski tehnik, srce pa jima bije za NK Radomlje. Nista edina, vsak dan jih je več, danes navijaška skupina šteje 60 članov, število se povečuje. Niso le Radomeljčani, temveč tudi fantje in dekleta iz sosednjih vasi.

»Zdaj so se nam pridružili še iz Jarš,« se pohvali Matic vodja in pove, da članstvo šteje 20 evrov na leto, v zameno pa imajo prost vstop na domače tekme. »Pa ne le prve lige, navijali bomo tudi za dekleta v prvi ligi,« doda Matic pomočnik.

Enkrat bi radi imeli svoj stadion, je pobožna želja Radomeljčanov, ki tudi svoje domače tekme pravzaprav igrajo v gosteh, v Domžalah. A jih to ne ustavi, na zadnji domači tekmi proti Olimpiji je bilo na tribuni kar 1700 ljudi.

Ime navijaške skupine je tesno povezano s krajem, pojasni Matic vodja: »Sprva je bil Radomelje, šest ali sedem mlinov je bilo včasih v kraju. Zato je kar logično, da smo Mlinarji, pa še izvirno je, in hitro gre v uho.«

Maskoto navijačev, Mlinarja, je narisal danes pokojni Joža Rogan, legenda Radomelj, navijači pa še vedno spoštljivo nosijo majice in puloverje.

Na tekmo hodijo s tremi bobni, eden je na remontu. Iz grl in bobnov doni po sedem pesmi na tekmo, krona vsega pa je himna Mlinski kamen melje. »Smo navijači, ki ne žalimo, ampak vedno spodbujamo svojo ekipo. Radi hodimo na tekme,« poudari vodja. Najbolj jim je ostalo v spominu gostovanje v Ljudskem vrtu v Mariboru. »To pa je bilo doživetje. Saj kar nismo mogli verjeti – igramo proti ekipi, ki je pred vrati lige prvakov, pa smo jim do 85. minute kljubovali. Lepo je bilo.«

Po štirih krogih klub še nima točk in ždi na dnu lestvice, danes se novinci merijo s predzadnjo Novo Gorico, prav tako še brez osvojene točke. »Tu smo, da pomagamo našim nogometašem. Čeprav izgubljamo, se ne predajamo. Ravno zdaj nas naši igralci še bolj potrebujejo!« sklene Matic pomočnik. Soimenjaka ne skrivata, da navijači na poti na gostovanje tudi kaj popijejo, v avtobusu nato še raje zapojejo. Na tribunah pa potem meljejo. Zdaj so na vrsti nogometaši.

Deli s prijatelji