IZPOVED

Prvi košarkar v NBA, ki je priznal, da je gej

Objavljeno 30. april 2013 11.01 | Posodobljeno 30. april 2013 11.01 | Piše: A. K.

»Profesionalna košarka je kot družina. In vsaka družina, ki jo poznam, ima brata, sestro ali bratranca, ki je homoseksualec,« je povedal Jason Collins.

Collins je razkril, da ga privlačijo moški.

Jason Collins je pred kratkim storil velik korak k premagovanju predsodkov v športu, ko je za revijo Sport Illustrated razkril, da ga privlačijo moški.

»Sem 34-letni NBA-center, sem črn in sem gej. Moj osnovni namen ni bil biti prvi športnik iz moštva največjih ameriških športnih lig, ki razkrije svojo homoseksualno usmerjenost. Ker pa sem to storil, lahko zdaj o tem brez težav govorim, čeprav bi veliko raje videl, da bi to pred menoj storil že kdo,« je povedal Collins, ki ga veseli, da se je končno nehal skrivati.

Dolga leta živel v laži

»Porabil sem ogromno energije, ko sem čuval svojo skrivnost. Zaradi tega sem bil dolga leta nesrečen, saj sem vedel, da živim v laži,« je še povedal 34-letnik, ki je bil prepričan, da se mu bo podrl svet, ko bodo drugi izvedeli za njegovo spolno usmerjenost. A to se ni zgodilo. »Profesionalna košarka je kot družina. In vsaka družina, ki jo poznam, ima brata, sestro ali bratranca, ki je homoseksualec,« je še povedal Collins, ki je svojo skrivnost najprej zaupal teti Teri.

Bil je zaročen

Jason je sicer nekoč bil zaročen, ga je pa ob njegovem razkritju prijetno presenetil odziv nekdanje zaročenke. »Že leta vem, da si gej,« mu je povedala. »Olajšanje, ki sem ga začutil, je bilo neopisljivo. Predstavljajte si, da ste v pečici. Se pečete. No, tako nekako sem počutil jaz. Nekateri se s svojo spolno usmerjenostjo sprijaznijo takoj, drugi pozneje. Jaz sem bil v pečici zadnjih 33 let,« je povedal Collins.

»Mislil sem, da moram živeti po določenih pravilih, se poročiti z žensko in z njo vzgajati otroke. Prepričeval sem se, da je nebo rdeče barve, v bistvu pa je modro,« se je še pošalil Collins.

Deli s prijatelji