USPEH

Prva Slovenka na stopničkah kraljeve konjeniške kategorije endurance

Objavljeno 07. julij 2015 15.15 | Posodobljeno 07. julij 2015 15.15 | Piše: S. N.

Slovenski par z ekipo asistentov je progo premagal v devetih urah, 47 minutah in 19 sekundah ter za sekundo v zgrešil prvo mesto.

Helena Okorn in HS Ebla sta prvi slovenski par, ki se je po 17 letih udeležil kraljeve konjeniške kategorije endurance (vzdržljivost) in v enem dnevu premagal 160 kilometrov oziroma CEI***.

Tekmovanje v distančnem ali vzdržljivostnem jahanju, ki se je tretje leto zapored odvijalo pod okriljem FEI (Mednarodne konjeniške organizacije) na posestvu pri kraju Šolt na Madžarskem, je privabil preko 100 tekmovalcev iz 10 evropskih držav, pomerili pa so se v šestih različnih kategorijah, med 80 in 160 kilometri.

Slovenski par z ekipo asistentov je progo premagal v devetih urah, 47 minutah in 19 sekundah ter za sekundo v ciljnem finišu zgrešil prvo mesto.

Na 160-kilometrski progi se je sicer na 37 stopinjah prezgodnjega poletja pomerilo sedem tekmovalcev: trije Madžari, trije Slovaki in omenjena HS Ebla ter Helena Okorn. V preostalih kategorijah so se za najboljša mesta pomerili tekmovalci iz Francije, Poljske, Bolgarije, Romunije, Avstrije in Hrvaške.

Slovenka je tako postala prva, ki se je z odličnim konjem, prejemnikom nagrade Konjeniške zveze Slovenije za najboljšega konja minulega leta, vpisala v slovensko zgodovino vzdržljivostnega jahanja. Pred njo je omenjeno razdaljo leta 1998 premagal le Primorec Janko Kolarič s Faragom.

Deli s prijatelji