SNEŽNI JUNAKI

Prestolnica sijala od blišča žlahtnih junakov

Objavljeno 22. maj 2015 19.45 | Posodobljeno 22. maj 2015 19.45 | Piše: Marko Uršič

Slovenski zimski z medaljami in globusi okinčani športni diamanti sijali na ljubljanskem dnevu šampionov.

Šampioni v vsej svoji moči in sijaju. (Foto: Marko Feist)

Dan šampionov. Tako so pri Smučarski zvezi Slovenije poimenovali dogodek, ko so v Ljubljano pripeljali in predstavili ves svoj zimskošportni cvet najboljših fantov in deklet. Ne le da so skupaj zbrali zadnje zimske diamante Tino Maze, Petra Prevca, Jakova Faka in Filipa Flisarja, na spregled so bili (skoraj) prav vsi fantje in dekleta, ki pozimi vneto smučajo, skačejo, tečejo, deskajo in telemarkajo. Najprej jih je sprejel slovenski predsednik Borut Pahor, nato so se združno odpravili na Kongresni trg, da so se družili z navijači, potem je v Unionski dvorani sledil večer zmagovalcev.

Na trgu sredi slovenske prestolnice se je zbralo tisoč, tudi zelo čustvenih navdušencev nad zimskimi junaki in to zimo svetovnimi prvaki; navijači so se s šampioni slikali in na različnih predmetih dobivali avtograme, Prevc je denimo delil še svoje razglednice. Od asov sta bila odsotna le bolehna deskarja Žan Košir in Rok Marguč, oba žlahtna s svetovnega prvenstva. Dobro razpoloženi zimski junaki so pronicljivo nagovarjali in komunicirali s pristaši in navdušenkami. Ena od teh je Tino Maze vprašala, kdaj kani načrtovati družino, kajti to se naroča pri štorklji. Neposrednega odgovora ni dobila, Tinin smučarski šef Andrea Massi pa je eni od objokanih gospodičen podaril kapo Team to aMaze.

Jakov Fak je bil ob odrskem dialogu na Kongresnem trgu v svojem že tradicionalno humornem slogu spet zelo unikaten. »Res da je moj priimek čuden, je mednaroden. To me nič ne moti, kar objavljajte šale na moj račun. Je tako, da pač ko je kletvica, pomislite name,« je bil Jakov neposreden. O znamkah Pošte Slovenije, ki jih je prejel, na njih je kot svetovni prvak, pa je navrgel: »Ko bom pošiljal razglednice, jih bom opremil s temi prekrasnimi znamkami.«

V šolah še ni perota

Ko so bili na odru alpinski deskarji in tisti prostega sloga, je bilo glede na tri kristalne globuse Žan Koširja v svetovnem pokalu tudi slišati, da so Tržičani čist' sneti. Filip Flisar, najboljši na globusu v smučarskem krosu, pa je skrivnost pohorske šole razložil v totem besednjaku. »Na Pohorju te ne nosijo v vatah, to je stara, trda šola. Ta nas je naredila takšne, kot smo.« Peter Prevc je moral odgovoriti, ali imajo v šolah zdaj novo mersko enoto, enega perota (250 metrov za svetovni rekord). »Šolsko leto še ni zaključeno, nisem pa zasledil nič novega,« je bil jasen Prevc, ki je zelo dejaven tudi na dobrodelnem področju.

Bronasta olimpijska tekačica Vesna Fabjan je potrkala na les, da srce (pumpa) po operaciji dela normalno. »Za novo sezono sem polno motivirana. Težave so za menoj, zato je volje še več. Vsi pa vabljeni v Planico na tekmo svetovnega pokala. Ne bomo pa skakali, temveč tekli.« Smučarski zvezi je uspel podvig vse svoje zimske športnike na isti dan zbrati skupaj na enem mestu, v novi zimi pa od slovenskih fantov in deklet v vseh snežnih panogah pričakujemo nove športne podvige.

Deli s prijatelji