SPEKTAKLI

Praznični predah prinaša športno pestro leto

Objavljeno 26. december 2012 11.18 | Posodobljeno 26. december 2012 11.20 | Piše: P. J., STA

V Sloveniji bo v ospredju košarka, saj gostimo evrobasket 2013.

LJUBLJANA – Športno leto 2013 bi moralo teoretično biti leto predaha – ni olimpijskih iger, ni svetovnega ali evropskega prvenstva v nogometu itd. A kljub temu, da dveh največjih športnih prireditev na svetu tokrat ne bo, bodo imeli športniki doma in po svetu veliko priložnosti za dokazovanje na najrazličnejših tekmovanjih.

Prihaja evropsko košarkarsko prvenstvo 2013

V Sloveniji bo seveda v ospredju košarka. Težko pričakovani evrobasket 2013, projekt, ki velja za največji športni dogodek v Sloveniji od njene osamosvojitve, bo po »številnih organizacijskih težavah 2012« v prihajajočem letu lahko začel odštevati le še mesece, tedne in dneve. Dan D bo 4. september, ko se bo vse skupaj začelo s prvimi tekmami. Do takrat pa bo treba še veliko postoriti. V zadnjih dneh leta 2012 se je sicer le začela prenova enega od prizorišč, že močno postarane dvorane Podmežakla. Po tekmovalni plati vse poteka po načrtih – ob koncu letošnjega leta so opravili tudi žreb, ki je zaradi čarobnega prizorišča v Postojnski jami vse ljubitelje košarke navdušil, ekipe pa so dobile tekmece v predtekmovanju. Tudi slovenska, ki se bo v Celju pomerila s Španijo, Poljsko, Češko, Hrvaško in Gruzijo.

Toda košarkarji ne bodo edini, ki se bodo merili na prvenstvih, bodisi evropskih ali svetovnih. Že takoj na začetku leta bodo svoje znanje skušali pokazati rokometaši, ki jih januarja čaka SP v Španiji. V prvem delu bodo slovenski tekmeci Savdska Arabija, Južna Koreja, Poljska, Belorusija in Srbija. Maja pa bodo v akciji slovenski hokejisti; po letu premora spet med elito, na SP v Skandinaviji jih čaka novi tekmovalni sistem s sedmimi tekmeci (Češka, Švedska, Kanada, Norveška, Švica, Danska, Belorusija). Že februarja pa bodo Slovenci, morda tudi pod vodstvom športnika leta 2012 Anžeta Kopitarja – nič ne kaže, da bi se v NHL kmalu dogovorili o izvedbi sezone – naskakovali prvi samostojni nastop na olimpijskih igrah. Od Sočija so oddaljeni le korak, a morajo biti uspešni na kvalifikacijskem turnirju na Danskem. Na OI vodi le prvo mesto.

Zimski vrhunci

Potem ko so zimski športniki v svetovnih pokalih decembra že obiskali biatlonsko Pokljuko, se Sloveniji na tem področju obeta še preostala klasika; konec januarja mariborska Zlata lisica, marca pa Kranjska Gora s pokalom Vitranc in seveda nepogrešljiva Planica, tokrat že v bistveno lepši podobi kot v zadnjem desetletju. Zimski športniki bodo sicer imeli vsi še en vrhunec zime, svetovna prvenstva. Alpinci v Schladmingu, nordijci v Val di Fiemmeju in biatlonci v Novem mestu na Češkem. Na svoj račun bodo v prihajajočem letu prišli tudi ljubitelji motorjev: Slovenija bo gostila dve dirki za SP, junija motokrosistično v Orehovi vasi, septembra pa spidvejsko v Krškem. Ta dirka bo še posebno zanimiva, ker se je po petih letih med najboljše voznike na svetu spet uspelo prebiti Mateju Žagarju. Tacen pa bo avgusta gostil tekmo svetovnega pokala divjevodašev.

Najboljši slovenski športniki bodo tudi v poolimpijskem letu nadvse dejavni. Atleta Primoža Kozmusa, drugega v izboru športnika leta 2012, čaka avgusta svetovno prvenstvo v Moskvi, naj športnico Slovenije Urško Žolnir pa v istem mesecu SP v judu v Riu de Janeiru. Polovica slovenskega dvojca Iztok Čop-Luka Špik, zmagovalca izbora športnika leta med ekipami, se je sicer upokojila, še aktivni veslači se bodo septembra merili na SP v korejskem Čungjuju, plavalna elita pa se bo zbrala v Barceloni.

Kaj bo z nogometaši?

Slovenski nogometaši bodo po menjavi selektorja Slaviše Stojanovića – na novega tik pred novim letom še čakajo, na vroči stolček naj bi sedel stari maček Srečko Katanec – nadaljevali kvalifikacije za SP 2014, ki so jih sicer začeli zelo slabo. Čakajo jih še tekme z Islandijo, Albanijo, Ciprom in Švico. Že konec leta pa bodo prireditelji v Braziliji opravili tudi žreb skupin za največje nogometno tekmovanje leta 2014. Med tekmovanji v letu 2013, ki niso SP, EP ali svetovni pokali, velja omeniti še sredozemske igre, tokrat jih bo konec junija gostil turški Mersin, decembra pa bo nesojena mariborska zimska univerzijada v italijanskem Trentinu.

Tudi ljubiteljem športa na tujem, kjer slovenska udeležba ni vedno zagotovljena, ne bo dolgčas. Če odštejemo vsakoletne največje klasične dogodke, od teniških turnirjev za grand slam, treh največjih kolesarskih dirk, pa dirk formule 1 in motociklističnega SP, leto 2013 ponuja še nekaj nogometa. Že pozimi afriško prvenstvo v JAR, poleti EP za ženske na Švedskem, že maja pa seveda enega najtežje pričakovanih dogodkov na nogometnih zelenicah, finale lige prvakov, tokrat na slovitem Wembleyju v Londonu. Že takoj na začetku leta bodo ljubitelji hitrosti in nevarnosti lahko spremljali reli Dakar (znova tudi z Miranom Stanovnikom), februarja pa tudi pri nas vse bolj priljubljeni superbovl, finale lige ameriškega nogometa NFL, ki je nasploh eden najbolj gledanih športnih spektaklov na svetu.

Deli s prijatelji