ŠPORTNIK LETA

Pravljica iz Sočija ne bo nikoli pozabljena

Objavljeno 11. december 2014 09.38 | Posodobljeno 11. december 2014 09.38 | Piše: Rok Tamše

Junaki, ki so navdušili na zimskih olimpijskih igrah, blesteli tudi v Cankarjevem domu.

Najboljša mlada športnica je atletinja maruša mišmaš, najboljši športnik smučarski skakalec Peter Prevc, tretjeuvrščeni športnik pa je deskar Žan Košir. Foto: Marko Feist

Slovenski kulturni hram so tudi v letošnjem veselem decembru zasedli športniki in športni novinarji. Bera dosežkov slovenskih junakov je bila spet imenitna, kajpada so bili v ospredju junaki nosilci odličij z zimskih olimpijskih iger v Sočiju, zato so se predstavniki sedme sile, ki so že 47. izbirali najboljše na sončni strani Alp, zlahka odločili. Najboljši športniki leta so tako Tina Maze, Peter Prevc in hokejska reprezentanca.

Mazejeve na podelitvi nagrad ni bilo, saj se pripravlja na novi preizkušnji svetovnega pokala v Åreju na Švedskem. Se je pa prek videoposnetka zahvalila za nagrado in sporočila, da se bo v tej sezoni (morda zadnji v njeni karieri) osredotočala na vsako tekmo posebej. Če sodimo po rezultatih v začetku sezone, je dvakratna olimpijska zmagovalka iz Sočija (v veleslalomu in smuku) prva favoritinja za osvojitev velikega kristalnega globusa, ki gre najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala. V Cankarjevem domu je nagrado prevzela njena mama Sonja, ki z družino rada obišče prizorišča, kjer blesti Tina. V Sočiju je tako v živo spremljala svojo »gospodično veleslalom«, kako drvi proti zlati olimpijski kolajni.

Petru Prevcu je urnik tekem omogočil, da je prišel na prireditev. Priznal je, da ga je kar nekoliko presenetilo, da so ga športni novinarji drugič zapored izbrali za najboljšega v državi. »Nagrada je zanesljivo potrditev dobrega dela. Je naloga, da se moram odrezati dobro v prihodnosti. Ne pomeni samo, da sem jaz dobro delal, tudi vsi, ki so me podpirali. V prvi vrsti so to starši, potem pa vsi trenerji, ki se jih v teh letih ni tako malo zamenjalo,« je dejal Prevc, dobitnik srebrna in bronaste olimpijske kolajne.

Hokejska reprezentanca – nagrado je prevzel drugi kapetan Marcel Rodman – je v glasovanju novinarjev prejela le 14 točk (69:55) več od nogometašev Maribora. Risi so navdušili z uvrstitvijo v četrtfinale olimpijskega turnirja, nato pa še z vrnitvijo v elitni razred svetovnega hokeja. Maja prihodnje leto jih tako čaka nov spektakel v hokejsko zapriseženi Češki. »Raven tekmovanja vpliva na to, kdo je najboljša ekipa. V Sloveniji je ogromno dobrih športnikov in kolektivov. Zmagati v taki konkurenci je še večji uspeh. Vem, da se ni bilo lahko odločiti. Sploh Mariborčani so izjemni, slej ali prej bodo to nagrado dobili. Normalno pa, da ti godi, da je ekipa, ki jo vodiš, uspešna. Upam, da bo tako čim dlje. Mi se bomo trudili. Vemo, kakšna je situacija v vseh športih, ne samo hokeju. Upamo, da bo boljša in da bomo na osnovi tega imeli višje cilje in bodo ti cilji lažje dosegljivi,« je povedal selektor hokejistov Matjaž Kopitar, ki je prevzel nagrado tudi za sina Anžeta, prvaka iz lige NHL, saj je ta med športniki zasedel drugo mesto. Izvedeli smo še, da bo prihodnje leto postal dedek, saj Anže in Ines, ki sta se poročila lani, pričakujeta naraščaj. Da se za prihodnost slovenskega vrhunskega športa ni bati, pa dokazuje tudi 20-letna atletinja Maruša Mišmaš, ki izjemno napreduje v teku na 3000 metrov z zaprekami. Grosupeljčanka je premierna dobitnica nagrade Društva športnih novinarjev za izstopajočo mlado športnico. Mišmaševa ni zgolj odlična športnica, je tudi študentka 2. letnika biotehniške fakultete.

 

Deli s prijatelji