V KOMI

»Popolno okrevanje Schumija ni verjetno«

Objavljeno 01. marec 2014 20.22 | Posodobljeno 01. marec 2014 20.23 | Piše: Mo. S.

Michael Schumacher ostaja v komi, dolgotrajno zbujanje iz nje pa je po mnenju nekaterih strokovnjakov skrb vzbujajoče.

Schumacher se zaveda, da so vsi od njega pričakovali več.

Dva meseca po hudi nesreči sedemkratnega svetovnega prvaka v formuli ena Michaela Schumacherja se mnogi vprašujejo, ali si bo sploh lahko opomogel, enega od odgovorov pa ponuja nevrokirurg z univerze Oxford Tipu Azaz, ki pravi, da je tako dolgotrajno zbujanje skrb vzbujajoče.

Med operacijo mu iz glave niso mogli odstraniti vseh krvnih strdkov, saj so bili nekateri preprosto pregloboko, da bi jih lahko dosegli. Potem ko so ga dali v umetno komo, se je njegovo stanje nekoliko stabiliziralo, pred kratkim pa so zdravniki začeli postopno zbujanje iz dolgotrajne kome.

»Popolno okrevanje ni verjetno«

Kot so pojasnili, lahko zbujanje traja precej dolgo, a to po mnenju nekaterih strokovnjakov ni ravno najboljše. »To, da se do zdaj še ni zbudil, pomeni, da so poškodbe izredno hude in da popolno okrevanje ni verjetno,« je Azaz, ki sicer ni del Schumijeve zdravniške ekipe, povedal po poročanju britanskega spletnega portala Telegraph. Dejal je še, da bolnike s hujšimi poškodbami dajo v komo, da se njihovi možgani lahko (po)zdravijo, a koma obenem zmanjšuje potrebe po pretoku krvi, zaradi česar lahko možgani otečejo.

Zdravniki se vsakodnevno trudijo, da bi koga zbudili iz kome, »če ne dobijo nikakršnih pozitivnih znakov, pa je to skrb vzbujajoče«. Dodaja, da Schumacherju verjetno ves čas slikajo glavo in iščejo znake kakršne koli aktivnosti.

Daljša je koma, slabši so rezultati

Vsi strokovnjaki seveda ne menijo tako, Anthony Strong, na primer, pravi, da 90 odstotkov zdravljenja poškodbe telo opravi v prvih 12 mesecih, kar pomeni, da je dirkač šele v začetni fazi dolgotrajnega zdravljenja, čeprav v splošnem velja, da dlje, ko koma traja, slabši bodo končni rezultati okrevanja.

Deli s prijatelji