DOPING

Popoln izbris Rusov?

Objavljeno 20. julij 2016 09.27 | Posodobljeno 20. julij 2016 09.27 | Piše: R. T.

Ruski športniki čakajo na svojo usodo glede nastopa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Alberto Contador je bil spoznan za krivega.

Potem ko je poročilo Svetovne protidopinške agencije (WADA), ki ga je s sodelavci iz posebne preiskovalne komisije pripravil kanadski profesor prava Richard McLaren, razkrilo sistematično dopingiranje ruskih športnikov, ki so ga podpirali tudi ruska vlada, tamkajšnje ministrstvo za šport in ruska varnostno-obveščevalna služba (FSB), z vsega sveta

prihajajo zahteve, da Mednarodni olimpijski komite (MOK) ruskim športnikom prepove nastop na bližnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Prepoved se nanaša tudi na udeležbo ruskih športnikov invalidov na septembrskih paraolimpijskih igrah, ki bodo prav tako v Riu. V Rusiji so sprva celo podvomili o objektivnosti 103-stranskega poročila, ki je plod temeljite preiskave v 57 dneh. Potem pa je iz Kremlina prišlo sporočilo, da bodo po ukazu predsednika Vladimirja Putina suspendirali vse ruske funkcionarje, ki so omenjeni v poročilu. To leti na ministra za šport Vitalija Mutka in njegovega namestnika Jurija Nagornika.

Rusi so z zloglasnim sistemom dopingiranja začeli po zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, vse v službi uspeha na domačih igrah v Sočiju leta 2014, laboratorija v Moskvi in Sočiju pa sta delala tudi za ruske športnike, ki so leta 2013 tekmovali na svetovnem atletskem prvenstvu v Moskvi in na univerzijadi v Kazanu. Izvršni odbor WADA je ob objavi poročila pozval MOK, naj suspendira ruske olimpijce in paraolimpijce ter vse druge uradne osebe z iger v Braziliji. Takšne zahteve prihajajo tudi iz ZDA, Kanade in Velike Britanije. Predsednik MOK Thomas Bach in predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Philip Craven sta obsodila rusko ravnanje in napovedala ostre ukrepe. Bach je napovedal, da bodo v MOK poročilo natančno proučili, pri čemer bodo še posebno pozornost namenili vlogi ruskega ministrstva za šport. Kakšni bodo ti ostri ukrepi, se včeraj še ni upal izjasniti nihče, na to bo vplivala tudi predvidoma četrtkova odločitev Mednarodnega športnega razsodišča (CAS), ki je včeraj izpeljalo zadnje postopke v primeru 68 ruskih atletov in atletinj, ki jih je pred tedni suspendirala Mednarodna atletska zveza (IAAF). Če bo njihova izključitev obveljala, potem se slabo piše tudi drugim ruskim športnikom, čeprav je mnogo krovnih panožnih zvez že namignilo, da so pripravljene obravnavati vsakega ruskega športnika individualno, ko gre za nastop na OI v Riu.

 

Izginuli pozitivni testi

Svetovna protidopinška agencija (WADA) ugotavlja, da je bilo med letoma 2012 in 2015 vsaj 643 pozitivnih testov. V Rusiji so imeli dodelan projekt »izgubljanja testov«, ko so sporni testi preprosto izginili in nikoli niso bili dostopni. Po podatkih WADA je bilo vpletnih 30 športov oziroma panog, največ negativnih testov je bilo v atletiki (139), sledijo pa dviganje uteži (117) in paraolimpijski šport (35) pred rokoborbo (28).

 

 

Deli s prijatelji