POLITIČNO SPOROČILO

Poleg Slovencev tudi Argentinci s politično provokacijo

Objavljeno 08. junij 2014 23.15 | Posodobljeno 08. junij 2014 23.15 | Piše: STA, S. U.

Argentinski navijači so na tribunah razvili plakat, da so sporni Falklandski otoki argentinski.

LA PLATA – Bolj kot izid prijateljskega nogometnega srečanja, na katerem je Argentina v sklopu priprav na svetovno prvenstvo v soboto zvečer z 2 : 0 premagala Slovenijo, je tekmo na polnem stadionu Ciudad de la Plata zasenčila politična provokacija. Argentinski navijači so namreč na tribunah razvili plakat, da so sporni Falklandski otoki argentinski.

Krvava zgodovina

Z ribami in energenti bogato otočje v južnem Atlantskem oceanu je namreč še vedno boleča in nezaceljena rana v kolektivnem argentinskem spominu. Falklandski otoki, špansko imenovani tudi Malvinski otoki (Las Islas Malvinas), so čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva, ki si ga lasti tudi Argentina.

Veliko Britanijo in Argentino je spor o posesti območja privedel celo v kratko vojno, ki je trajala 74 dni. Zanetila jo je argentinska invazija, krvavi oboroženi spopad pa se je končal 14. junija 1982 z argentinsko predajo, britanske sile pa so znova vzpostavile oblast nad otočjem.

Krovna mednarodna nogometna organizacija Fifa je napovedala, da bo sprožila preiskavo omenjenega incidenta na tekmi. Kot je znano, Fifa ne dopušča izrabljanja tekmovanj na nogometnih stadionih za sporočanje političnih izjav in sporočil.

Politično sporočilo tudi s slovenske strani

Za politično sporočilo so tekmo v Argentini izrabili tudi pripadniki tamkajšnje slovenske izseljenske skupnostiimage. Del argentinskih Slovencev je na tekmi razvil veliko domobransko slovensko trobojnico, na kateri je bil namesto uradnega grba modri orel.

Deli s prijatelji