ATLET

Po Wilmi Rudolph 
prihaja Žan Rudolf

Objavljeno 27. februar 2013 20.26 | Posodobljeno 27. februar 2013 20.25 | Piše: Marko Uršič

Slovenija ima izvrsten rod mladih atletov, ki naj bi zablesteli na olimpijskih igrah leta 2016.

Žan Rudolf teče na veliko atletsko prizorišče. Foto: All-Athletics

Wilma Rudolph je bila legendarna ameriška atletinja, sprinterka, trikratna olimpijska zmagovalka iz Rima 1960. Tudi Slovenija ima Rudolfa, Žana. Slovenci niso tekaški Kenijci, Etiopci ali Eritrejci, a po dolgih letih krize imajo spet vrhunski talent v teku na 800 m. Rudolf, maja bo dvajsetletni, je že državni rekorder na prostem (1:46,79) in v dvorani (1:46,96), pod streho ima šesti izid sezone na stari celini. Konec tedna bo v drugem največjem švedskem mestu Göteborgu prvenstvo Evrope, član ljubljanskega Massa pa cilja na uvrstitev v finale in želi odteči državni rekord.

Žan se je za Skandinavijo nazadnje ostril na pripravah v istrskem Medulinu, januarja je pilil formo na Portugalskem in je predvsem zadovoljen, da nima zdravstvenih težav. »To je prva sezona, da nisem poškodovan ali bolan. Sodelujem še z enim fizioterapevtom in trenerjem za moč, tako da mi to res pomaga,« začne za uvod. »Forma je dobra, zadnjih nekaj dni mi je sicer malce padla odpornost, a do evropskega prvenstva zdaj sledi bolj počitek. Po tihem upam na finale. Menim, da bo treba za to teči okoli 1:47,0,« pravi mladenič, ki so ga trenerji že na začetku športne poti po treningih napotili na razdaljo za pionirje 600 m. Njegova vzornika sta legendarni britanski srednjeprogaš Sebastian Coe, dvakratni olimpijski zmagovalec na 1500 m, in sloviti Rus Jurij Borzakovski, olimpijski zmagovalec na 800 m iz Aten. In kaj si misli o kenijskih tekačih in njihovi prevladi? »Proti Kenijcem je težko tekmovati. Zato ker njim ne preostane drugega, kot da se ukvarjajo s športom. Vse usmerijo v to, da lahko sploh preživijo. To je eden od njihovih načinov življenja,« je misli zaokrožil eden od slovenskih mladih biserov kraljice športov.

Strašna atletika

Žan Rudolf je očitno mladenič, ki raje govori na stezi, precej bolj gostobeseden pa je bil njegov trener Svjetlan Vujasin. »Zdaj imamo še dodatnega trenerja za regeneracijo in fitnes, razvoj moči spodnjega dela telesa. Naredili smo napredek v hitrosti, to je bilo očitno na zadnjem testu, ko smo 400 m dvakrat naredili v fenomenalnih 47 sekundah. Žan je tudi bolj zdrav, ker ga je operiral otorinolaringolog dr. Aleksandar Aničin, prečistil mu je nazalne poti. Hvaležni smo mu za to, kar se zdaj dogaja,« pravi Vujasin. Pričakovanja za Göteborg? »Žan je še mlad, ne bi ničesar prejudiciral, zato ker nič ne veš, kaj se dogaja v teh kratkih ovinkih. Njegova dva letošnja državna rekorda pa povesta, da se znajde. Ta dosežka sta med boljšimi na svetu,« je bilo trenerjevo pojasnilo. Seveda pa tudi Vujasin že gleda v prihodnost na odprtih tekališčih. »Žan je strahotno napredoval pri hitrosti, nazadnje je 60 metrov gladko pretekel pod sedmimi sekundami. Veste, kaj to pomeni za enega tako lahkega atleta? To je fantastično. Sicer pa so vizija olimpijske igre leta 2016 v Riu de Janeiru in uvrstitev v finale,« pravi Rudolfov trener, ki bo imel na švedskem EP še varovanko Marušo Mišmaš (letnik 1994) v teku na 1500 m. Maruša bo v Braziliji najverjetneje tekla na 3000 m ovire. »Projekt ni od danes do jutri, ampak je naravnan na tri, štiri leta naprej. Skromno naprej in menim, da imamo strašno atletiko v Riu. Prihaja generacija fenomenalnih atletov, ki bodo konkurenčni v svetu.«

Deli s prijatelji