PRIHAJA DOMOV

Po Turčiji za Slovenijo

Objavljeno 30. junij 2016 11.23 | Posodobljeno 30. junij 2016 11.24 | Piše: Drago Perko

Jaka Klobučar je z dobro igro pomagal Istanbulu do obstanka v prvi ligi. Po dopustu je čas za reprezentanco, selektor Kokoškov računa na Klobučarja.

Jaka Klobučar se veseli. Foto: Roman Šipič.

Med tistimi košarkarskimi legionarji, ki so lahko zelo zadovoljni s svojo sezono, je tudi 28-letni Jaka Klobučar. Z Istanbulom je po dobri drugi polovici sezone ostal v močni turški ligi, za nameček pa so mu delodajalci že pred koncem sezone dali vedeti, da bi ga radi zadržali. Reprezentančni branilec ni imel nič proti. Za njim je morda celo najboljša sezona v karieri. Jaka je igral po 25 minut, zbral pa je 29 nastopov. Po 10,9 točke, 4,2 podaje in 3,9 skoka je imel. »V pogodbi je bila klavzula, da se lahko domenimo za podaljšanje,« je Klobučar pozdravil klubsko odločitev. Sicer pa ni bil prvič na tujem. V sezoni 2010/11 je bil član beograjskega Partizana, potem pa se je preizkusil v Italiji (Ostuni Basket v sezoni 2011/12) in Nemčiji (Ulm 2014/15). Letošnja sezona se ni začela najboljše, tudi zmag ni bilo, ceno za to je plačal trener Duško Prodanović, namesto njega pa je prišel 47-letni Turek Ertugrul Erdogan. V drugem delu prvenstva Istanbul ni imel težav z obstankom med elito. »Precej mi je olajšalo bivanje, ker sem poznal Damirja Markoto, ki mi je pomagal pri privajanju na Istanbul in turško košarko,« hvali Hrvata Klobučar, ki je največ časa preživel prav z nekdanjim hrvaškim reprezentantom. Da je bilo Jaki lažje, je pripomoglo tudi dejstvo, da ima vse niti v klubu v svojih rokah Nihad Izić, ki zna poskrbeti za igralce z območja nekdanje Jugoslavije. Iz Srbije pa je prihajal klubski ekonom. Skratka, v Istanbulu je bila zbrana Jugoslavija v malem.

Vesel Dragićeve vrnitve

»Lani sem bil navdušen nad urejenostjo kluba v Ulmu. Letos so v Istanbulu naredili še korak naprej. Na vsakem koraku so ti pripravljeni pomagati. Pa naj bo ura dve zjutraj ali tri popoldne. Turki so me navdušili!« hvali razmere v Istanbulu. Posebne pozornosti je bil Jaka deležen, ko sta se mu pridružila žena Daša in sin Jaša. »Mesto Istanbul je lepo. Po napadih pa smo se malce ogibali središča mesta,« prizna Jaka, ki pa se je v Turčiji navadil tudi gneče. »Zastoji v Ljubljani ali na obvoznici so mala malica v primerjavi s tistimi v Turčiji,« se smeje Klobučar, ki je imel od prvega dne na voljo vozilo in stanovanje. Klobučarjevi so odšli na počitnice, potem pa očka Jaka začenja priprave, saj ga čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Selektor Igor Kokoškov razumljivo računa nanj. »Slišala sva se in spoznala. Čaka nas zahtevno delo, smo favorit. Na evropsko prvenstvo pa se moramo uvrstiti,« je jasen Klobučar, ki je vesel, da se v reprezentanco vrača Goran Dragić. Med reprezentančnimi pripravami bo Klobučarja v Sloveniji obiskal tudi njegov klubski trener, ki bi rad videl, kako se Jaka pripravlja na novo epizodo pod turškimi koši.
 

Deli s prijatelji