STRMOGLAVLJENO LETALO

Po 50 letih razvozlano veliko nogometno izginotje

Objavljeno 19. februar 2015 20.14 | Posodobljeno 19. februar 2015 20.14 | Piše: S. I.

Potniško letalo s 24 potniki je strmoglavilo pred skoraj 54 leti.

V Andih so našli čilsko letalo, ki je izginilo pred več kot pol stoletja. Po napornem pohodu med vršace tega južnoameriškega gorovja je raziskovalna odprava pod vodstvom Lowerja Lopeza našla ostanke dvopropelerskega potniškega letala douglas DC-3 nekdanje državne družbe LAN Chile, ki je strmoglavilo 3. aprila 1961 nekje v bližini mesta Linares, okoli 300 kilometrov južno od čilske prestolnice Santiago.

Med 24 potniki do tedaj najhujše letalske nesreče v Čilu so bili tudi osem profesionalnih nogometašev in trener (leta 1985 ukinjenega) kluba Green Cross ter trije nogometni sodniki. To je bilo 11 let pred veliko bolj znano nesrečo v Andih, kjer je strmoglavilo urugvajsko letalo s 45 potniki, med katerimi je bila tudi ekipa ragbistov. Njihovo zgodbo o preživetju je pozneje opisalo več knjig in filmov, med katerimi je najbolj znan ameriški film Živi z Ethanom Hawkom v eni od glavnih vlog.

Pol stoletja pozneje

Reševalci so kmalu po nesreči 1961. sicer našli rep pogrešanega letala in nekaj posmrtnih ostankov nesrečnih potnikov, a je bila nadaljnja reševalna oziroma iskalna akcija že teden pozneje odpovedana, ker je bil teren preprosto prenevaren, je novinarjem tiskovne agencije Reuters zaupal vladni predstavnik, ki je želel ostati neimenovan.

Vnovično odkritje (delov) douglasa meče novo luč na tragedijo in svojcem ponuja priložnost, da se končno primerno poslovijo od pokojnikov. Da so prispeli do kraja nesreče na 3000 metrih nadmorske višine, je morala odprava pod Lopezovim vodstvom štiri dni potovati s konji čez reke in prelaze ter se nato še dva dni peš vzpenjati globoko v Ande.

Lower Lopez je pred tem že dvakrat neuspešno poskušal poiskati strmoglavljeno letalo, v tretje pa mu je le uspelo. Z ekipo je našel njegove kose, raztreščene po okolici, a tudi nekaj posmrtnih ostankov. Novinarjem pa ni hotel razkriti točne lokacije, saj se boji, da bi lahko kdo oskrunil prizorišče nesreče. V kratkem se namerava tja vrniti s svojci nesrečnih potnikov.

Deli s prijatelji