NAPOVED

Piraja in želvak prerokujeta na SP

Objavljeno 15. junij 2014 18.37 | Posodobljeno 15. junij 2014 18.39 | Piše: Marko Uršič

Po legendarni hobotnici, ki je napovedovala izide nogometnih tekem na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, je brazilska atrakcija Velika glava.

Pred štirimi leti je med svetovnim nogometnim prvenstvom v Republiki Južni Afriki nemška hobotnica Pavel iz Oberhausna prerokovala izide. Uganila je rezultate 11 tekem od 13; med drugim je pravilno izbrala zmagovalca finala med Španijo in Nizozemsko, Nemcem je, na njihovo žalost, točno napovedala polfinalni poraz proti Špancem. Poginila je, stara dve leti, tri mesece po južnoafriškem mundialu.

Tedaj so v akvarij k Pavlu potopili prozorni škatli, na vsaki je bila zastava države nogometnih moštev, ki sta se pomerili. V škatlah je bila školjka, Pavel pa je potem izbral, pod katero zastavo bo vzel kosilo – izbrana vrsta naj bi potem zmagala.

Hobotnica je pravilno napovedala izide tekem, na katerih je igrala Nemčija, tudi poraz proti Srbiji v skupinskem delu tekmovanja. Je pa preroško morsko bitje zanimivo po dejstvu, da po svojem izvoru sploh ni bilo Nemec, temveč Anglež. Rodilo se je v morskem parku v Weymouthu, šele pozneje pa se je preselilo v nemški Oberhausen. Pravilno je izide leta 2010 napovedal tudi jasnovidni jež Leon – pred polfinalom je za malo malico pojedel špansko hruško, ne nemške.

Tudi angleški Pele je uganil

Nogometno nori Brazilci seveda ne smejo biti izjema in so za prerokovalca prav tako posegli v morski svet. Morski želvak Cabeção (Velika glava v prevodu) je že pravilno napovedal, da bo Brazilija v uvodni tekmi mundiala ugnala Hrvaško. Izid 3:1 je potrdil živalski instinkt, Velika glava je izbral ribjo hrano, visečo pod domačo zastavo v želvjem azilu v Praii do Forte severno od Salvadorja. Najprej je kanil snesti ribo, ki je v sredini visela z nogometne žoge in je nakazovala neodločen izid, a se je potem le domoljubno nagnil v smer kariok.

Želvak v nasprotju s Pavlom, ki je izide napovedoval od evropskega prvenstva leta 2008, nima izkušenj z njihovim prerokovanjem. Velika glava je star 30 let, ta vrsta glavatih morskih želv spolno zrelost doživi med 17. in 33. letom, dočaka pa jih približno od 47 do 67.

No, tudi Angleži imajo živalskega aduta, to je piraja Pelé! Zlovešča riba je že pravilno napovedala, da bodo karioke za uvod ugnale hrvaške nogometaše. Piraja je namreč v akvariju priplavala do brazilske zastavice. Na Kitajskem pa izide napovedujejo.... seveda pande. Mladički, stari leto ali dve, iz parka v provinci Sičuan bodo napovedovali rezultate vseh tekem na mundialu.

Še dobro, da izidov ne napoveduje argentinska puma. Gavči bi namreč Brazilce na nogometnem travniku najraje raztrgali. 

Deli s prijatelji