SLOVO

Peter Vilfan žaluje

Objavljeno 05. februar 2017 08.11 | Posodobljeno 05. februar 2017 08.12 | Piše: Drago Perko

»Rad sem imel Pehto.«

Leta 1975 skupaj v ekipi mariborskega Železničarja. Foto: osebni arhiv

»Darko (Pehta), hvala ti, ker si bil pomemben del mojega življenja! R.I.P.« je na facebooku zapisal Peter Vilfan, nekdanji košarkarski as, danes pa poslanec in televizijski komentator. Pred dnevi je umrl njegov dolgoletni prijatelj Darko Pehlič. »Poznala sva se od 11. leta, skupaj sva začela trenirati košarko. In za nama je krasnih 46 oziroma 47 let,« se Vilfan spominja pokojnega Darka, ki je 19. januarja dopolnil 60 let, a vmes padel v komo in dva dni pozneje umrl.

Bil je moje
pogonsko
gorivo.

»Klicali smo ga kar Pehta. Bil je verjetno eden redkih otrok, ki mu je bila v filmu Kekec všeč Pehta,« nadaljuje Vilfan, ki zase pravi, da ima zelo zelo rad košarko. Pri tej ljubezni pa ga je prekašal prav Darko. »Mirne duše priznam, da je imel Darko košarko še raje kot jaz,« pove Pero. Ko sta z ženo Valerijo odpotovala na Malto, je naključje hotelo, da so tam gostovali tudi košarkarji mariborskega Branika. Vilfanova sta se pridružila Mariborčanom, Peter pa je sprejel izziv in zaigral za svoje rojake, ne pod svojima imenom in priimkom, ampak je postal kar Darko Pehlič, ki pa je v tem času služil vojsko v Postojni. Vilfan je blestel, Pehlič pa je pozneje prav na Malti odigral eno sezono in tako postal prvi mariborski košarkarski profesionalec.

Darko in Peter sta bila povezana tudi družinsko. Drug drugemu sta bila poročni priči. Vilfan in njegova srčna izbranka Valerija sta se vzela leta 1978, ko je Vilfan sklenil prvo sezono v splitski Jugoplastiki. Valerijina poročna priča pa je bila njena sestra Bojana.

image

Deli s prijatelji