ALJAŽEV DAN

Pegan drog daje na klin

Objavljeno 28. april 2013 21.00 | Posodobljeno 28. april 2013 21.00 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Aljaž Pegan

Danes je na svetovnem gimnastičnem pokalu v Ljubljani Aljažev dan.

Pravi Aljaž Pegan in kartonasti na orodju. Foto: Marko Feist

O Aljažu Peganu ni treba izgubljati besed, z uspehi je pisal zgodovino slovenske gimnastike. Na svoji športni poti je bil svetovni prvak na drogu leta 2005 v Melbournu, dvakrat je bil evropski prvak, z SP ima še tri srebrne kolajne, na prvenstvu stare celine pa je bil enkrat drugi in dvakrat tretji. Drugega junija se bo še zadnjič podal na svoje priljubljeno orodje in na 39. rojstni dan sklenil športno pot. Danes bo na svetovnem pokalu v Ljubljani Aljažev dan v čast velikana slovenske gimnastike.

Vsa odličja na enem kraju

V ljubljanski mestni hiši so v četrtek odprli tematsko razstavo na temo Aljaž Pegan, kjer so na ogled tudi njegova odličja z velikih tekmovanj. »Odličja in pokale sem doma nekaj časa zlagal v posebno omaro, vitrino, a je hitro postala premajhna. Potem sem dal vse kolajne v škatlo, jih tlačil tja, zadnje pa sem obesil na kljuko. Odličja z velikih tekmovanj sem imel dolgo obešena v Trnovem. Bila so na različnih krajih. Saj se spominjaš, kje približno so, potem ko ti pa kdo reče, da jih prinesi, pa ne veš, kam bi se obrnil. Vsaka stvar je za kaj dobra, tudi ta je bila, in sicer za to, da sem dal vse skupaj na kup. Zadovoljen sem tudi, da sem se slikal z vsemi kolajnami. Zanimivo je malce pobrskati, je pa še ogromno stvari – različne diplome, članki, skratka zadeve, ki bi jih bilo treba razporediti, a za to bi potreboval ogromno časa. Ampak enkrat se bo treba lotiti tudi tega,« je Aljaž opisal majhno avanturo z zbiranjem odličij.

In kaj se bo danes dogajalo na Aljaževem dnevu? Pegan pravi, da ne bo nastopil, o tem ga je spraševalo veliko ljudi. »To je tekmovanje svetovnega pokala in nisem dovolj pripravljen,« pravi. Bo pa televizijski komentator, podelil bo priznanja na drogu, dajal avtograme, sledilo bo druženje s pokrovitelji in drugimi.

Kaj pa 2. junija? »Sicer sem vsak dan v telovadnici, a ti treningi so bolj tako. Če se hočeš vsaj približno pripraviti za izvedbo vaje, to ni tako preprosto, kot sem si mogoče predstavljal še pred kakšnim letom. Ni mi še jasno, kaj mi bo uspelo izvesti, a to gotovo ne bo vaja, ampak se bom le formalno malce zavrtel na drogu in seskočil. Zdi se mi, da bi bilo škoda, da bi se zdaj, ko sem se odločil in ko sem dejansko brez večjih težav končal kariero, na zadnjem tekmovanju ponesrečil. Se bom raje šparal,« pojasni. »Bolj ko se govori o koncu kariere, več razmišljaš o tem, se spominjaš določenih stvari. Vse je malce bolj čustveno, a sem zadovoljen, da sem se tako odločil. Prav je tako, lahko bi še vlekel, a bi bilo zelo na silo. Lahko bi se mi še kaj zgodilo. Bo pa prišlo za menoj, niti zadnje evropsko prvenstvo, ki sem ga gledal, ni bilo presežek. Že z eno povprečno vajo, če bi bila izvedena solidno, bi lahko osvojil eno od kolajn. A že lani na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala sem videl, da niti lahke vaje ni preprosto narediti,« je še dodal.

Deli s prijatelji