NAPOVEDANA SKUPŠČINA

OKS skoraj 300 tisočakov plusa, preselili so se v nove prostore

Objavljeno 26. maj 2015 19.43 | Posodobljeno 26. maj 2015 19.43 | Piše: STA, A. L.

OKS je imel lani za 40 odstotkov več odhodkov in prihodkov kot leta 2013.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec

LJUBLJANA – Na skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v Ljubljani so potrdili poročilo o delu in finančno poslovanje v lanskem letu, v katerem je bilo 285.000 evrov presežkov, ter načrte za letošnje. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je za sredino decembra letos napovedal novo skupščino, na kateri bodo delegati ocenjevali delo novega vodstva.

To je bila prva skupščina po volilni decembra lani, ko je prvega in dotlej edinega predsednika OKS Janeza Kocijančiča nasledil Gabrovec. Na začetku šestega štiriletnega obdobja po združitvi OKS in Športne zveze Slovenije. OKS ima po navedbah novega generalnega sekretarja OKS Edvarda Kolarja sedaj tri stebre, sektor za šport, ki bo kot temeljna dejavnost porabil 65 odstotkov vseh sredstev, sektor za finance in marketing ter sekretariat.

Prihodki krepko narasli

OKS je imel lani za 40 odstotkov več odhodkov in prihodkov kot leta 2013. Prihodkov je bilo nekaj nad 6 milijonov evrov, 5,7 milijona evrov pa odhodkov. Največji del stroškov, 46 odstotkov, je bil namenjen za programe vrhunskega športa, predvsem za priprave in nastope reprezentanc, tudi za olimpijske v Sočiju 2014. Največ prihodkov, nekaj nad 2 milijona, pa je prišlo iz marketinške dejavnosti OKS. Nadzorni odbor je predlagal sprejem poročil in pozval članice, naj posredujejo pripombe na pravila OKS, »saj so si med drugim nekateri členi nasprotujoči«.

Ministrica iz OKS

Uvodoma je prisotne pozdravila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Po imenovanju na mesto ministrice je odstopila kot podpredsednica poslovno marketinškega sveta OKS, v okviru katerega je delala več kot desetletje. »Vesela sem, da sem znova v okolju, ki ga poznam in kjer sem zelo rada delala. Slovenci smo narod, ki ima zelo rad šport, in tudi sama sem med njimi. Vsi pa si želimo, da bi v okviru denarnih in drugih možnosti ohranili ustrezne razmere za razvoj slovenskega športa,« je dejala Makovec Brenčičeva. Zahvalo za dosedanje delo v okviru slovenskega olimpijskega gibanja z izročitvijo daril sta ji izrekla Gabrovec in članica IO OKS Vojka Ravbar, ki vodi marketinško poslovni svet.

Brez denarja

Predsednik Strelske zveze Slovenije Janez Slapar je opozoril, da šport iz državnega proračuna denarja za delovanje v prvi polovici leta ne bo dobil, »kar je nesprejemljivo«. Po njegovem mnenju bi bilo treba najti način financiranja po zmanjšanih dvanajstinah glede na lansko leto. Gabrovec je dejal, da so na ta problem že opozorili vse poslanske skupine v državnem zboru in tudi predsednika vlade Mira Cerarja.

Novi prostori za OKS

OKS se je iz dvorane Tivoli, kjer je bil od svoje ustanovitve naprej, preselil v poslovno stavbo nakupovalnega središča BTC na obrobju slovenske prestolnice. Slovenska krovna olimpijska organizacija je na novi lokaciji začela delovati v ponedeljek, 25. maja. Pred začetkom skupščine je predsednik uprave BTC Jože Mermal podpisal sponzorsko pogodbo z OKS do olimpijskih iger v Tokiu leta 2020, ki vključuje tudi ugodnosti pri najemu prostorov.

V razpravi o novih članicah je bila večina prošenj zavrnjena, tudi Zveze združenj in klubov MORS, ker se pretežno ne ukvarja s športom za vse, pa tudi šport ni njena glavna dejavnost, kot bi bilo treba, je ugotovila komisija za organiziranost in pravne zadeve. Znova je bila sprejeta Športna zveza Kranj.

Deli s prijatelji