SUSPENZ

Odziv na lomastenje Fibe

Objavljeno 21. april 2016 13.10 | Posodobljeno 21. april 2016 13.12 | Piše: Drago Perko

Po suspenzu moških reprezentanc je košarkarska zveza odgovorila Fibi Europe.

Kako daleč bodo šli veljaki Fibe Europe pri izsiljevanju nacionalnih zvez? Foto: Uroš Hočevar

Košarkarska organizacija Fiba Europe, na stari celini bdi nad klubsko in reprezentančno košarko, je v petek suspendirala Slovenijo. Kot razlog je navedla sklenitev sodelovanja med Jadransko ligo oz. ligo ABA (zadevo sta posredno podprli Union Olimpija in Krka) in podjetjem ECA (Euroleague Commercial Assets), pod okriljem katerega potekata tekmovanji evroliga in njen eurocup.

V Evropi je zavladal kaos, ki je s suspenzom prizadel še 13 drugih košarkarskih zvez. Najbolj je Fibo Europe razhudilo dejstvo, da je ostala brez »drugorazrednih« klubov, ki bi nastopali v njeni novoustanovljeni ligi prvakov. Ker ni šlo zlepa, je Fiba Europe udarila zgrda. Predvsem pa se je spravila na reprezentančne selekcije, ki jim je prepovedala nastope na prihajajočih evropskih prvenstvih. »To bo še pestro,« je že v petek večer ugotavljal predsednik KZS Matej Erjavec, ki je s sodelavci vzel minuto odmora, preden je reagiral in pripravil dopis. »S predsedniki drugih zvez na področju lige ABA sem govoril po petnajstkrat na dan... Precej je bilo pogovorov in iskanja rešitev, ki bi bile najboljše,« nadaljuje Erjavec.

V tem času je hrvaška košarkarska zveza zagrozila s suspenzom Cedeviti in Zadru, ki bosta v novi sezoni igrala v eurocupu. Srbska zveza je klubom kategorično prepovedala nastop v spornem evropskem pokalu, podobno stališče so zavzele zveze v Črni gori, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Da so Srbi in Hrvati tako odločno ukrepali, ni nepričakovano. Oboje v prihodnjih mesecih čakajo kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah v Riu. Fiba Europe je zagrozila, da bo neposlušne zveze poskušala prikrajšati prek Mednarodnega olimpijskega komiteja in Fibe tudi za to. V Sloveniji KZS ni nikogar suspendiral. Kar pa ne pomeni, da tega ne bo storil, če bo treba. Morda Union Olimpijo, ki še upa, da bo dobila posebno vabilo v evropski pokal. »To so hipoteze, počakajmo,« je pametno na žogo stopil Erjavec, ki je z odgovorom Slovenije Fibi Europe predčasno seznanil tudi Krko in Union Olimpijo. Po njegovih besedah kluba bistvenih pripomb nista imela.

KZS podpira Fibin boj in prizadevanja in poudarja, da ni sklenil pogodbe z lastniki evrolige in eurocupa. Tega ni direktno sklenil niti noben od slovenskih klubov, ampak v njunem imenu liga ABA. Naša zveza je prijazno opomnila Fibo, da svoje pomisleke in obtožbe naslovi le na Jadransko ligo. KZS je poudaril, da Jadranski ligi nikoli ni prenesel pooblastil, dovoljenj ali pristojnosti, da bi ta odločala v njegovem imenu. Tudi zato ne more trpeti nobenih posledic odločitev in dejanj te lige. »Želim si, da prevlada razum. Da ECA, delniška družba in lastnica evrolige in eurocupa, in Fiba najdeta skupni jezik. Če tega dogovora ne bo, se nam slabo piše,« še pobožno doda Erjavec.

 

Deli s prijatelji