SPORAZUM

NZS in policija v boj proti nasilju na športnih prireditvah

Objavljeno 26. januar 2015 14.29 | Posodobljeno 26. januar 2015 14.29 | Piše: STA, P. Pa.

Nasilje in neprimerno obnašanje sta pereč družbeni pojav s škodljivimi posledicami, katerega vzroki so v glavnem zunaj športa.

Na tribuni, kjer so bile Viole, je tudi zagorelo

LJUBLJANA – Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Generalna policijska uprava (GPU) sta danes v Ljubljani podpisali sporazum o sodelovanju pri varnosti na športnih prireditvah. Z njim želita zagotoviti večjo varnost udeleženih na javnih športnih prireditvah.

Šport kot prizorišče nasilja

»Sodelovanje se nanaša na postopke za izmenjavo z zakonom o javnih zbiranjih določenih podatkov in informacij, pomembnih za zagotavljanje varovanja ljudi in premoženja na športnih prireditvah. Namen sporazuma je torej varovanje javnega reda ter podatkov in informacij o načinih storitve kaznivih dejanj in prekrškov v neposredni povezavi z javnimi športnimi prireditvami,« so v sporočilu za javnost zapisali pri GPU.

Nasilje in neprimerno obnašanje sta pereč družbeni pojav s škodljivimi posledicami, katerega vzroki so v glavnem zunaj športa. Šport je tako pogosto le prizorišče za izbruh nasilja, zato je prav, da skupaj poskrbimo za varnost in zagotavljanje mirnega poteka prireditev, sta ob podpisu sporazuma izpostavila Marjan Fank, generalni direktor policije, in Aleksander Čeferin, predsednik NZS.

Vsebine, pri katerih bosta na podlagi tega sporazuma sodelovala NZS in policija so preprečevanje in zatiranje nasilja ter neprimernega vedenja gledalcev in navijačev, preprečevanje prirejanja izidov tekem v nogometu in organiziranja ilegalnih stavnic ter pobude ali dopolnitve zakonov ali podzakonskih predpisov o kaznivih dejanjih v zvezi z nasiljem ali neprimernim vedenjem gledalcev.

Sodelovanje proti nasilju

Ob tem bosta sodelovala tudi pri spodbujanju odgovornosti vseh odgovornih oseb pri zagotavljanju varnosti na javnih prireditvah, pri izmenjavi informacij pri organiziranju potovalnih aranžmajev v sodelovanju z nogometno reprezentanco in nogometnimi klubi, organizacijami navijačev in potovalnimi agencijami, zato da bi morebitnim izgrednikom preprečili udeležbo na tekmah, pa tudi pri spodbujanju k opremljanju stadionov z učinkovitim sistemom javnega obveščanja ter zagotovitvi njegove vsestranske uporabe, programa tekme in drugih sredstev obveščanja za spodbujanje gledalcev k neoporečnemu vedenju.

Prizadevala si bosta tudi za skupne ukrepe za preprečitev vnosa pirotehničnih izdelkov in predmetov, ki ogrožajo varnost udeležencev ali spodbujajo nestrpnost na športnih objektih, ter za predloge za vključitev nekaterih vsebin v zvezi z nasiljem in neprimernim vedenjem gledalcev na športnih prireditvah v učne procese osnovnih in srednjih šol.

Kot so pojasnili pri policiji, bodo za usklajevanje svojih dejavnosti zoper nasilje in neprimerno vedenje gledalcev ustanovili tudi skupno usklajevalno-posvetovalno telo. K sodelovanju v tem telesu lahko policija in NZS povabita tudi predstavnike preostalih državnih organov in drugih zainteresiranih skupin, ki se pri svojem delovanju srečujejo z nasiljem in neprimernim vedenjem v športu.

Deli s prijatelji