OVIRATLON

Nora zabava 
pri premagovanju ovir v naravi

Objavljeno 20. januar 2015 10.07 | Posodobljeno 12. februar 2015 15.10 | Piše: A. M.
Ključne besede: oviratlon

V Sloveniji je vse več navdušenja nad oviratlonom.

Na Pokljuki je bilo kljub arktični kopeli zelo vroče. Foto: ŠD oviratlon

Začelo se je leta 2012. Premagovanje ovir, podobnih tistim, na katerih trenirajo specialci ali preprosteje oviratlon, je pri nas navdušilo predvsem mlajše rekreativce. Uspešna premiera organizatorjev vsekakor ni uspavala. Da ne počivajo na lovorikah, dokazuje vsako leto obširnejši koledar dogajanja. In tudi letos ne manjka novosti. Ob že klasičnem zimskem uvodu 8. marca na Pokljuki bodo oviratlonci 2. maja izzive prvič premagovali v okolici soboške Kamenšnice, 4. julija pa se za piko na i znova podali v pokljuške gozdove. Oviratlon je v treh letih postal ena najbolj množično obiskanih rekreativnih prireditev pri nas. Če so v Športnem društvu Oviratlon ob prvi izvedbi na Pokljuki udeležence še prešteli s trimestnim številom, je dogodek že naslednje leto, predvsem pa lani, ko se je na Rudnem polju zbralo že več kot 2600 izzivov željnih oviratlonk in oviratloncev, še naprej podiral rekorde, saj so le redki prireditelji, ki se lahko pohvalijo s takšno rastjo udeležbe.

Prijateljstvo, 
pomoč, solidarnost

Še bolj kot številke, pravijo organizatorji, jih navdušujejo odzivi vseh, ki se odločijo in podajo na svojevrsten preizkus vzdržljivosti, moči in spretnosti ter se na približno desetkilometrski progi soočijo z ovirami, podobnimi tistim, na katerih trenirajo specialci. »Ovire in njihova zahtevnost so seveda prilagojene, da jih zmorejo premagati vsi, ki so vsaj malo športno aktivni. Bolj kot telesni napor in fizična moč pa štejeta prijateljstvo in sodelovanje udeležencev, ki si na progi priskočijo na pomoč. Občutek, ko nekomu pomagaš pri prečkanju ovire, je nepozaben in je zato poleg osebne zmage in zadovoljstva, ki preveva oviratlonca, ko uspešno prečka ciljno črto, glavna nagrada za vsakega udeleženca.« Tudi zato je daleč največ prijav v kategoriji ekip, kjer najštevilnejše štejejo tudi več kot 50 članov.

Zahtevne
 razmere in zabava

Na vprašanje, kaj pritegne človeka, da se v blatu po vseh štirih plazi pod bodečo žico, si privošči kopel v velikih sodih z bolj ali manj hladno vodo (pozimi tej oviri pravijo arktična kopel, zato najbrž ni treba izpostavljati, da je voda blizu temperature, pri kateri spremeni agregatno stanje), se vzpenja čez nekajmetrsko piramido iz hlodov, preskakuje železne ograje, išče pot skozi prostore, v katerih megla zmanjšuje vidljivost, ugiba, ali je v tankih žičkah, ki jih zagleda na eni izmed ovir, elektrika ali ne …, bi zagotovo vsak oviratlonec argumentiral po svoje. Najbrž je vsem skupno, da se pridejo zabavat. »Pomislite, kdaj ste s prijatelji, ne glede na dež in blato, nazadnje tekli po gozdu ali travniku ter se ob tem nepopisno zabavali? Pozabili na vsakdanje obveznosti in se prepustili otroški razigranosti? Oviratlon je res preizkus samega sebe, pri katerem potrebujemo nekaj kondicije in fizične moči, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo ter ne nazadnje kanček poguma, hkrati pa je to ena redkih rekreativnih prireditev, ki so tudi zabavne, dinamične in sproščene in kjer vam na poti do cilja ne tiktaka nadležna merilna naprava, ki ji pravimo ura. Le zakaj bi se prerivali v boju za 322. mesto? Bolj pomembna je dobra energija, ki je nalezljiva,« razložijo organizatorji.

Pomoč gibalno oviranim otrokom

V Športnem društvu Oviratlon upajo, da bodo dogodki, kot je oviratlon, katerega namen ni tekmovanje, temveč predvsem neponovljiv osebni izziv, s katerim se udeleženci lažje soočijo, če si med sabo pomagajo, spodbujajo optimizem, vero v moč medsebojnega sodelovanja in v sposobnost posameznika, da se sooči z izzivi, ki mu jih življenje prinaša. »Cilj oviratlona je premagovanje izzivov in zmaga nad samim sabo ob sodelovanju ter pomoči drugih udeležencev. Organizatorji želimo s takšnim konceptom športnega udejstvovanja, ki daje velik poudarek solidarnosti, udeležence spodbuditi, da tudi sicer v življenju ne bi spregledali vrednot, kot so sodelovanje, nesebična pomoč, prijateljstvo in skupinski duh, saj je tako premagovanje vsakodnevnih izzivov veliko lažje.«

Da bi te vrednote še bolj udejanjali, so se odločili, da del sredstev, zbranih s prijavnino, podarijo gibalno oviranim otrokom, ki so na rehabilitaciji v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS Soča. »Žal so med nami ljudje, ki so zaradi najrazličnejših vzrokov gibalno ovirani in ki morajo vložiti toliko več truda v premagovanje povsem navadnih in preprostih vsakodnevnih preprek. Še posebno ranljivi so v takšnih razmerah otroci, zato je naša pomoč namenjena prav njim.« S pomočjo oviratlon donacij so v URI - Soča doslej uredili plezalno steno v telovadnici, kupili projektor za interaktivno tablo v bolnišnični šoli, z lansko v višini 2608 evrov pa je otroški oddelek bogatejši za športne rekvizite wesco. Z njimi otroci skozi igro, podobno kot njihovi zdravi vrstniki, razvijajo in krepijo fizične ter umske spretnosti in sposobnosti. Za otroke v URI - Soča je Športno društvo Oviratlon že trikrat pripravilo tudi mini oviratlon, na katerem so otrokom čez ovire pomagali številni znani slovenski obrazi.

Deli s prijatelji