ZA PRAVICE ISTOSPOLNIH

Nizozemska reprezentanca in selektor na paradi ponosa

Objavljeno 30. junij 2013 17.51 | Posodobljeno 30. junij 2013 17.51 | Piše: STA, S. J.

Trenerji in igralci želijo s svojo potezo pokazati, da tudi v nogometu vlada strpno in odprto vzdušje.

AMSTERDAM – Nizozemska nogometna zveza bo z udeležbo svoje reprezentance in selektorja Louisa van Gaala na paradi ponosa v Amsterdamu podprla prizadevanja za pravice istospolno usmerjenih, je sporočila nizozemska nogometna zveza KNVB. S takšno potezo želijo podpreti tudi prizadevanja za enakopravnost istospolnih športnikov.

Parada ponosa bo v Amsterdamu 3. avgusta, KNVB pa bo na njej prvič sodeloval s svojo ladjico, na kateri bodo poleg selektorja van Gaala in predsednika zveze Michaela van Praaga še nekateri nogometaši.

Dobrodošli tudi v nogometu in vojski

»Trenerji in igralci želijo s tem pokazati, da je lahko tudi v našem športu odprto in strpno vzdušje, obenem pa želimo spodbuditi tudi druge zveze, da pri tem gibanju aktivno sodelujejo. Za vsakogar namreč še ni samoumevno, da je sprejemanje homoseksualnosti nekaj običajnega,« je potezo zveze pojasnil van Praag.

Odmevnih gostov so veseli tudi organizatorji parade. »To je mejnik. Ladjica z nogometaši bo inspiracija za športnike in naše gibanje,« je dejala Irene Hemelaar, predsednica fundacije ProGay. Imena sodelujočih bodo razkrili šele tik pred začetkom celotedenskega dogajanja v Amsterdamu, katerega vrhunec je prav pisana parada po mestnih ulicah in kanalih.

Nogometaši so s svojo potezo sledili zgledu nizozemskega ministrstva za obrambo, ki je pred štirimi leti prav tako poskrbelo za premik na takšnih dogodkih in na parado poslali ladjico, na kateri so sodelovali istospolni pripadniki vojske.

Deli s prijatelji