ODBOJKA

Niso se spoprijateljile s stožiško dvorano

Objavljeno 24. junij 2016 11.30 | Posodobljeno 24. junij 2016 11.30 | Piše: Marko Uršič

Slovenske odbojkarice so tesno izgubile uvodno polfinalno tekmo evropske lige. V povratnem obračunu v Bratislavi morajo izboljšati začetni udarec in sprejem.

Saša Planinšec je napadala, a so Slovakinje na koncu Stožice zapustile s polnim plenom. Foto: CEV.

Usode se ne da spreminjati, očitno niti športne. Potem ko so dekleta iz slovenske odbojkarske reprezentance pred začetkom evropske lige v dveh prijateljskih tekmah v Mariboru z 2:3 izgubile s Slovaško, je bil takšen izid tudi v uvodni polfinalni tekmi EL. Slovakinje so torej v Stožicah zmagale s 3:2 (16, –18, –24, 17, 12) in si pred nedeljsko povratno tekmo v Bratislavi nabrale rezultatsko in psihološko prednost. Igra slovenskih odbojkaric, po nizu šestih zmag v evropski ligi, je tokrat imela preveč nihanj, poleg tega se je že pred tekmo vedelo, da bosta ključnega pomena začetni udarec in njegov sprejem. Tu pa varovanke Bruna Najdiča niso našle formule, ki bi gostje na kolena spravila tudi na koncu tekme. »Nasprotnice so na začetku tekme z začetnim udarcem maksimalno pritisnile. To smo pričakovali. Tudi mi smo s svojim servisom imeli podobno željo, a že na vseh treningih, ki smo jih imeli v Stožicah, se dekleta nekako niso spoprijateljila z dvorano. Ne bom rekel, da je to izgovor, a ekipa je na preteklih tekmah v začetnem udarcu dejansko bila dobra. Kar pa sem na vseh treningih v Stožicah zapazil, da igralke niso prav začutile dvorane. To se je pokazalo tudi na tekmi, dekleta so bila pri servisu premalo agresivna. Čutiti je tudi utrujenost, ekipa ni več tako sveža, kot je bila na začetku evropske lige. A ne bomo se obremenjevali s porazom, v nedeljo gremo na novo tekmo, skušali bomo zmanjšati število napak in predvsem odigrati bolje pri začetnem udarcu in sprejemu,« je menil slovenski selektor Bruno Najdič in potrdil tezo, da prostorne Stožice v svojo globino niso prav sedle njegovim izbrankam, ki so v ljubljanski dvorani sploh prvič igrale.

Brez negative

»Najhuje je še tretjič doma izgubiti z 2:3, to tudi ni dobra popotnica za povratno tekmo. Tisti, ki je tokrat v določenem nizu bolje serviral, je tega tudi dobil. V Bratislavi nimamo več kaj izgubiti, je pa res, da so Slovakinje na višji kakovostni ravni kot tekmice poprej. A tudi same smo na preteklih dveh turnirjih pokazale boljšo igro kot tokrat. Imamo še rezerve in na Slovaškem lahko pokažemo boljšo igro,« je navrgla kapetanka Marina Cvetanović. Korektorica Živa Recek je bila s 17 točkami najučinkovitejša pri Sloveniji. »Menim, da so karte še odprte, že ta tekma je bila dosti izenačena. Še vedno menim, da so možnosti 50:50 in da še ni vse končano. Na Slovaško ne smemo iti z negativnim mišljenjem. Naš sprejem, pri njem je bilo preveč napak, je sicer ključna prvina v odbojki, a tudi začetni udarec bi moral biti bolj napadalen.«

Slovaški tabor pa se zaveda, da zaradi tesne zmage ni še nič odločeno. »Po zaostanku v nizih z 1:2 sem igralkam dopovedal, da se lahko v tekmo vrnemo, če v igri izkažemo več čustev. Šli smo celo prek določene ravni, tudi klop je bila zagnana, dekleta so se bojevala za vsako točko. Če daš v igro čustva, lahko greš denimo pet, deset odstotkov čez svojo raven. Ko so moja dekleta dobila četrti niz, se mi tudi zdi, da so Slovenke psihološko malce padle. Letos smo že odigrali zelo dobre pete nize, vse smo dobili. Je pa dvoboj zame še vedno stoodstotno odprt, proti Sloveniji ne moremo na lahek način ne zmagati ne izgubiti,« je bilo mnenje slovaškega selektorja Mareka Rojka.
 

Deli s prijatelji