NA PARKETU

Nika, Aleksej in Blaž po poti Marka Milića

Objavljeno 24. april 2016 11.57 | Posodobljeno 24. april 2016 11.57 | Piše: Drago Perko

Trboveljčanka Nika Barič odhaja na pripravljalni kamp Minnesote, Blaž Mesiček in Aleksej Nikolič pa sta se prijavila na nabor lige NBA.

Nika Barič se v Rusiji ni naigrala, a je članica najboljše ekipe na svetu. Foto: Aleš Černivec

Amerika je obljubljena dežela. Ne za vse enako. Goran Dragić živi svoje sanje v dresu Miamija, s katerim drugič v karieri igra končnico severnoameriške poklicne lige NBA, Saša Vujačić je s sezono v New Yorku končal po rednem delu.

Mesi iz Stožic

Z odhodom prek luže pa se spogledujejo še trije njuni rojaki. Začenjamo pri najmlajšem – 19-letni Blaž Mesiček je član ljubljanske Union Olimpije. Trener Gašper Potočnik mu je v tej sezoni namenil dostojno minutažo v regionalni ligi ter evropskem pokalu. Čeprav mnogi dodajo, da bi moral Mesiček igrati še več, predvsem pa popraviti svojo fizično pripravljenost, če so se v klubu že odločili, da mladim ponudijo priložnost. Kljub temu je Mesiček opozoril nase, lani pa se je izkazal na evropskem prvenstvu mladincev, bil je tudi najboljši igralec enega od kvalifikacijskih turnirjev mladinske evrolige. Dovolj, da so Američani postali pozorni nanj. Njegov zastopnik Benjamin Stevič je Blaža že prijavil na nabor lige NBA. »Prepričan sem, da za Blaža ni prezgodaj, interes klubov pa ostaja,« pravi Stevič. Nekaj NBA-skavtov je Mesička spremljalo tudi v Ljubljani na tekmi proti Maccabiju, ko je letos gostoval v Stožicah v evropskem pokalu. Ni izključeno, da katera izmed ekip iz NBA Blaža izbere in ga pošlje v razvojno ligo NBDL, kjer Američani kalijo igralce, ki najvišjemu rangu še niso kos. Še vedno ima Mesiček čas do 25. maja, da se z drafta oziroma nabora tudi umakne. Njegov zastopnik Stevič to možnost zanika, za Blaža pa že ureja vadbo v ZDA, kjer se bo pred naborom predstavil številnim klubom.

Italijan razvija Slovenca

Na nabor lige NBA se letos podaja tudi 21-letni Aleksej Nikolič. V nemških medijih je vest priobčil njegov agent Sead Galijaševič. Da so za odločitev prvi zvedeli Nemci, ni presenečenje. Aleksej je član evroligaške ekipe iz Bamberga, s katero je lani sklenil štiriletno pogodbo. Trener Andrea Trinccheri (njegova mati prihaja iz Kvarnerja) mu je zaupal, Nikolič pa mu je vračal z dobro igro v obrambi. Bamberg je v tej sezoni v evroligi premagal tri nekdanje evropske prvake – Barcelono, CSKA in Olympiakos. Prav proti CSKA je Nikolič dosegel pet točk. Čeprav je Aleksej v evroligaški konkurenci dobival po pet minut, mu igralnega časa ni manjkalo. Nanj resno računa tudi selektor članske reprezentance Igor Kokoškov.

Nika v nemilosti

V ZDA se v torek odpravlja 23-letna Trboveljčanka Nika Barič, za katero je izvrstno leto. Lani poleti se je iz moskovskega Spartaka preselila v še bogatejši Ekaterinburg, ki je pred dnevi postal prvak evrolige. Žal pa v drugem delu brez vidne vloge naše košarkarice. Sredi sezone se je preselila na klop in čakala na milost trenerja Olafa Langeja. Ni je bilo na parketu, Baričevi pa to ni vzelo veselja. Najprej je s soigralkami proslavila evroligaški naslov. Ker pa v klubu nanjo ne računajo v končnici državnega prvenstva, so ji dovolili, da odide v ZDA. Tam se bo priključila treningu ekipe Minnesota Lynx, ki je bila prvak WNBA v letih 2011 in 2013. Nika bi morala tja že lani, a ji je ponagajalo zdravje, zanjo je bil usoden neustrezen odmerek tablet za ščitnico (pred leti je premagala raka ščitnice), ki so ji ga predpisali zdravniki. Težave je odpravila šele v Sloveniji, v Minnesoti pa so z razumevanjem sprejeli Nikino opravičilo, z odprtimi rokami jo čakajo tudi zdaj.


Milić je bil prvi

Na naboru lige NBA je bilo do zdaj izbranih že 11 Slovencev, osem jih je tudi zaigralo v ligi. Led je leta 1997 prebil Marko Milić, ki ga je izbrala Philadelphie 76ers. Najvišje je bil leta 2002 Boštjan Nachbar, ki je 15. izbor prvega kroga. Zadnji Slovenec, ki je prišel skozi nabor, je bil Emir Preldžić, ki pa se v naslednjih letih odločil za igranje v dresu Turčije. 


S slovenskim potnim listom

Nika bo prva Slovenka v ligi WNBA. Prva košarkarica s slovenskim potnim listom v tej elitni ligi pa je leta 2000 postala Rankica Šarenac. Nekdanja reprezentantka BiH je med igranjem v ljubljanski Ježici dobila slovensko državljanstvo in zaigrala za Phoenix.

 

Deli s prijatelji