VIZIJA

Nesterović Olimpiji 
na pomoč

Objavljeno 03. marec 2014 16.25 | Posodobljeno 01. marec 2014 22.13 | Piše: Drago Perko

Nekdanji kapetan reprezentance Rašo Nesterović se spogleduje z idejo reševanja nekdanjega slovenskega evroligaša.

Bo Rašo Nesterović reševal Olimpijo? Foto: Jure Eržen/Delo

Vrniti košarko košarkarjem je pobožna želja vseh tistih, ki jim slovenska košarka kaj pomeni. Tako ne preseneča, da so vsi ti našpičili ušesa, ko je Rašo Nesterović na glas napovedal reaktivacijo in udejstvovanje na dnevni klubski ravni. Nesterović ne skriva – mika ga Union Olimpija.

Ne bo čuval hrbta

»Vidim se v vlogi človeka, ki ima glavno besedo, ki odloča o strateških vprašanjih in prevzema za to polno odgovornost, ali na položaju predsednika ali direktorja kluba. Ne želim vloge, s katero bi komu čuval hrbet in odgovarjal za nekaj, česar nisem kriv,« je jasen nekdanji kapetan reprezentance, ki mu vloga podpredsednika Košarkarske zveze Slovenije ni dovolj. Želi si več, predvsem pa bi rad dejavno pomagal, ne da se ga, pač po potrebi, izkoristi le v promocijske namene.

Stanje v Olimpiji ni rožnato. Pod vodstvom sedanjega predsednika in poslanca Janija Möderndorferja je klub prepolovil dolg, danes naj bi ga bilo še za okoli 2,2 milijona evrov. Rezultatsko sezona ni uspešna. V ligi ABA je klub daleč od mest, ki vodijo v evropske pokale, v pokalu Eurocup so košarkarji po bleščečem prvem delu izpadli v drugem, ostali pa so brez pokalnega naslova, ki ga je osvojila novomeška Krka.

Mladi igralci se ne kalijo dovolj, tujci sporne kakovosti pa so tu le in samo zato, da se pokažejo, vzamejo evre oziroma dolarje in Olimpijo izkoristijo, da se prodajo na tuje. Za nameček je klubu medvedjo uslugo naredil še Zoran Predin s svojim brutalnim napadom na portugalskega sodnika. Predvsem pa v Olimpiji ni košarkarske ikone, ki bi danes v regiji ali Evropi kaj pomenila in bi njen glas pri sosedih in doma kaj veljal.

Kdaj prvi sestanek?

Prihod Nesterovića bi bil božji dar. Po dnevu molka se je oglasil tudi predsednik Möderndorfer, ki je že večkrat poudaril, da se takoj umakne s položaja prvega moža kluba, če kdo prinese milijon evrov in želi voditi Olimpijo. »Vemo, kaj Rašo pomeni v Sloveniji, Evropi in košarkarskem svetu. Veseli bi bili njegovega športnega znanja in izkušenj v vsakem primeru, še toliko bolj pa, če bi to pomenilo finančno okrepitev ter pospešitev sanacije in izboljšanje rezultatov. Vsak resen pogovor na to temo je torej več kot dobrodošel. Formalnih stikov z Nesterovićem še ni bilo, zato več v tem trenutku ne moremo komentirati,« je dejal predsednik.

A naši viri so nas opozorili, da je Nesterović vsaj enkrat že poklical Möderndorferja, vendar se mu ta ni javil. Menda sta bila dogovorjena celo za sestanek.

K Dragiću na obisk

Kakor koli že, čas je za akcijo, sicer bo košarka v Ljubljani preprosto crknila. Olimpija ima izvrstno priložnost, da v svoje nedrje vrne legendo. Nesterović pa se mora zavedati, da vsakdanje delo v klubu zahteva celega človeka in obilo naporov. Rašo je na svoji športni poti večkrat dokazal, da zna in zmore. Tudi Olimpija ne bi smela biti prevelik zalogaj.

Treba pa bo ugrizniti v kislo zeleno jabolko. Jutri bo lahko že prepozno. Več bo znanega čez slab teden, ko se bo Nesterović vrnil iz Združenih držav Amerike, kjer se bo srečal tudi z Goranom Dragićem. Se bosta morda skupaj lotila projekta Olimpija? 

Deli s prijatelji