PISMO

Nemci že vedo, kdo grozi Tini?

Objavljeno 04. marec 2013 21.06 | Posodobljeno 04. marec 2013 21.06 | Piše: D. P.

Policija in varnostniki še naprej budno pazijo na vsak korak in gib najboljše smučarke na svetu.

Prva smučarka sveta trenira in se pripravlja na zadnje tekme sezone (foto: Reuters).

GARMISCH-PARTENKIRCHEN – Tina Maze je s konkurenco na smučišču že opravila pred časom. Hitro in učinkovito. Veliki kristalni globus in kopica rekordov so njeni. A to vsem očitno ni pogodu, menda jo po strani gleda tudi konkurenca, povrhu pa slovenski šampionki grozijo s smrtjo. Lotil se je je idiot, kot je Andrea Massi slikovito opisal avtorja grozilnega pisma, ki je priromalo na naslov organizatorja tekem v Garmisch-Partenkirchnu.

Policija na sledi storilcu?

Po neuradnih podatkih naj bi nemška policija že prišla na sled storilcu, ki je grozil Tini. To naj bi bil tuji državljan, menda Nemec, ki je na elektronski naslov organizatorja tekem poslal zle besede. Le še vprašanje časa je, kdaj se bo znašel v priporu, kjer bo najprej iskal pravno, potem pa še psihiatrično pomoč zaradi svojega početja. Zaradi ostrih besed o likvidaciji je Korošica dobila spremstvo. Sprva v hotelski sobi, potem še na startu in nazadnje v ciljni areni. »Tako varno se nisem še nikoli počutila. To je bil en povsem normalen dan v pisarni,« je v svojem sproščenem slogu razlagala Korošica po 4. mestu na nedeljskem superveleslalomu. Omenjene grožnje pa niso preprečile, da bi Tina s svojo ekipo zapustila Garmisch, ki ga obožuje. Tu je prvič postala svetovna prvakinja, pred dnevi pa z 20. zmago v svetovnem pokalu presegla magično mejo 2000 točk v eni sezoni. Že prej je Massi skoval načrt, po katerem Tina ostane na treningu, vso energijo pa vloži v slalom, saj naskakuje mali kristalni globus tudi v tej disciplini. V ponedeljek je pridno vadila in se še enkrat odzvala na grožnje: »What doesn't kill you makes you stronger (Kar te ne ubije, te okrepi)!«

Terpin zaupa Nemcem

Medtem se je Massi dokopal do pisma. »Z njim se ukvarja policija in tako je tudi prav. Je pa bolj žalostno, to je moje mnenje, da je nemška televizija (in posledično vsi novinarji) začela poročati o tem. To se v smučanju ni zgodilo prvič, se je že dogajalo in se še bo. Ustvarila se je zgodba, ki je očitno postala pomembnejša od zgodbe, ki jo Tina piše na smučeh.« Massi upa, da bodo v prihodnjih dneh imel več miru na treningu, kot so ga imeli v zadnjem obdobju. Damijan Terpin, pravni zastopnik Tine Maze, je povedal, da se je nemudoma angažiralo tudi slovensko ministrstvo za notranje zadeve, katerega uslužbenka je tudi Tina, saj je zaposlena v policiji. »Bistveno je, da je bila cel vikend zagotovljena njena varnost. Prepričan pa sem, da bodo Nemci izsledili avtorja teh groženj,« je povedal Terpin. 


»Lahko je samo neslana šala, lahko je osebna zamera, lahko navijač poskuša pomagati svojemu športniku s pritiskom na tekmeca, lahko le ne prenese, da je nekdo stalno boljši od nekoga, v ozadju so lahko kriteriji nastopov za športna tekmovanja. Obstajajo zelo različni motivi,« pa je povedal psiholog Maks Tušak, ki meni, da je treba tudi take grožnje jemati resno. Tako kot so to storili v Team to aMaze.

Deli s prijatelji