PESTRO DOGAJANJE

Ne boste verjeli, kaj je igrala Tina Maze

Objavljeno 01. oktober 2017 22.22 | Posodobljeno 01. oktober 2017 22.22 | Piše: Drago Perko

Ob igri luči, dobri glasbi in hrani na Ljubljanskem gradu napovedali Euro 2018. Naša vrhunska smučarka presenetila z izjavo, da je tudi sama tekala za žogo v dvorani.

Aleksander Čeferin v družbi fantov, ki so nosili drese udeleženk eura 2018. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – V minulem dobrem letu se je zgodilo marsikaj – Slovenija je dobila šefa Evropske nogometne zveze, prvo damo Amerike, Piranski zaliv pa še evropski košarkarski prvaki so postali naši junaki. Športni dogodki in presežki Slovenije ne bodo obšli. Med 30. januarjem in 10. februarjem bo Slovenija središče nogometne Evrope, ki bo pozorno spremljala 10. evropsko prvenstvo v futsalu. Da bo to dogodek, kot se šika, je bilo jasno že na žrebu, ki ga je gostil Ljubljanski grad. Stotnija brkih dolgonogih deklet, vsaka na svoji stopnici, je s filmskim nasmehom usmerjala goste. Jasno, evropska futsal smetana je prišla pogledat, s kom se bodo merili pred polnimi Stožicami, ki so lačne velikih dogodkov, odmevnih tekem. To bo dal Stožicam in Ljubljani futsal!

Futsal imam rada, je Mazejeva presenetila večino zbranih.

Na dogajanje na gradu bi bil ponosen tudi Rudolf iz Tarcenta, ki je med letoma 1112 in 1125 podaril oglejskemu kapitlju manjšo posest, kjer je potem zrasel grad. Leta 1144 se grad omenja kot sedež koroških vojvod Spanheimov. Drugo je zgodovina, grad pa ji kljubuje še danes! Da je primeren za dogodke s presežkom, je dokazal tudi včeraj, ko je dal užitkov za oči, ušesa in usta. Prireditvi je dala svoj čar tudi kulisa z igro barv. Da je prostor akustičen, so potrdile primadone iz glasbene zasedbe Tosca Beat, akademske operne pevke Zala Hodnik, Urška Kastelic in Eva Pavli, ki jih spremljajo violinist Luka Beljan, čelist Žan Beljan in pianistka Kristina Golob, so navdušile. Ko so zapeli, je na oder stopil Andrej Kandare in žreb elegantno vodil do konca.

Mojstra in mojstrica

Imel je pravo pomoč: na odru sta mu delala družbo ambasadorja dogodka Mile Simeunovič in Milenko Aćimović. Oba sta bila mojstra svojega poklica – Mile je s futsal žogo navduševal v Rusiji, Italiji in na Hrvaškem, Mile pa z okroglim usnjem v Srbiji, Angliji, Franciji in Avstriji. Danes sta upokojena, Mile deluje kot trener v Futsal klubu Silku Vrhnika. Pečat žrebu je dodala Tina Maze, svojčas kraljica smučarskih poljan in še vedno ter za vedno štirikratna olimpijska prvakinja, ki se je pred slabim letom zapisala pokoju in se še bolj odločno lotila komentatorske kariere pri Eurosportu. Odlično ji gre, na šport se spozna, pa ne le na smučanje, kot bi lahko napačno sklepali.

»Futsal imam rada,« je presenetila večino zbranih ter povedala, da so v ekipi pogosto igrali v dvorani, saj je bil futsal zanje super sprostitev. Mazejeva je tudi pravi naslov, kako se boriti s pritiskom in pričakovanjem javnosti. Ta pač vedno želi in priznava le najboljše. "Navijam za futsal reprezentanco in jo podpiram. Želela pa bi si, da s sabo na prvenstvo vzamejo nekaj te energije, ki so jo imeli na zadnjem evropskem prvenstvu košarkarji. To bo pomagalo," je pristavila Mazejeva.

 

Deki se ni javil

Po žrebu smo pobarali Aćimovića, ali se je že javil nekdanji vrhunski srbski reprezentant v nogometu Dejan Stanković (poročen je z Miletovo sestro). »Ne še, nič ni bilo, saj imamo vsi izklopljene telefone,« je odvrnil Aćimović, prepričan, da se nam že na prvi tekmi obeta pravi spektakel.

Ducat mož

Organizatorji so poskrbeli, da nihče od prisotnih ni šel lačen domov, mnoge pa je v jedilnici presenetilo 12 igralcev, ki so stali vsak na svoje koncu, oblečeni v drese udeleženk prvenstva. »Ideja se je rodila povsem spontano. Našli smo teh 12 fantov, nogometne zveze pa so prispevale drese,« je skrivnost spremljevalnega programa razkril Jure Štraus iz agencije Sport Media Fokus.

Po domače

Med govorci je bil tudi Aleksander Čeferin, ki je bil lani izbran za 7. predsednika Uefe. V nasprotju z vsemi prejšnjimi uradnimi govori si je tokrat dovolil, da je zbrane nagovoril v domači slovenščini, ne v angleščini, ki jo sicer uporablja na delovnem mestu.

 

Deli s prijatelji