NOGOMETNI KLUB

Namesto križa klubski grb

Objavljeno 17. november 2012 16.55 | Posodobljeno 17. november 2012 16.54 | Piše: Rok Tamše

Pokopališče za navijače nogometnega kluba Schalke 04.

GELSENKIRCHEN – Zvestoba marsikaterega športnega navdušenca do ljubljenega kluba ne pozna meja. Po vsem svetu na milijone navijačev slavi zmage svojih ekip in objokuje slaba obdobja, podpora pa nikoli ne izostane. Ogromno jih spremlja športne ase na gostovanjih po vsem svetu, denarja in časa jim ni žal niti za redni obisk domačih tekem, ogromno evrov odštejejo tudi za drese in druge klubske suvenirje. Najzvestejši privrženci nemškega nogometnega prvoligaša Schalkeja 04 pa imajo zdaj ob vsem naštetem še možnost, da si prostor za večni počitek rezervirajo na klubskem pokopališču.

Pokopališče za navijače

Omenjeni klub iz Gelsenkirchna ima eno izmed najzvestejših občinstev, ki redno polni domači stadion Veltins Arena. Enderju Ulupinarju se sicer niso uresničile otroške sanje, da bi zaigral za prvo moštvo rudarjev, kakor tudi kličejo nogometaše, ki so v prejšnjem prvenstvu bundeslige osvojili tretje mesto, trenutno so na drugem mestu. Toda otrok turških priseljencev je igral za amatersko moštvo Schalkeja 04, potem se je na željo staršev posvetil študiju, zdaj pa kot menedžer vodi kar nekaj mestnih pokopališč. Pred leti je dobil idejo, da bi navijačem kraljevo modrih omogočil, da tudi po smrti ostanejo povezani s sorodnimi nogometnimi dušami in najdražjim klubom. Tako je dober kilometer daleč od Veltins Arene zraslo pokopališče za Schalkejeve navijače. Že decembra bodo opravili prve pogrebe na 4000 kvadratnih metrov velikem pokopališču, ki bo upodabljalo nogometno igrišče z dvemi manjšimi vrati, stolpi za žaromete in klubskim grbom, na njem pa bo prostora za 1904 grobove. Leta 1904 je bil namreč ustanovljen Schalke 04.

»Najbolj me je presenetilo, da so me poklicali tudi navijači iz Oranienburga (severno od Berlina) in ne samo iz Gelsenkirchna. Ideja, da zgradim to pokopališče, se je uresničila zato, ker sem k temu pridobil vse vpletene: klub, navijače, cerkev, mesto in naposled še klubsko fundacijo z imenom Schalke pomaga,« je dejal 39-letni podjetnik, ki mu je pri tem projektu pomagala tudi žena, sicer krajinska arhitekta. Cena? Malenkost: 1250 evrov za grob in 125 evrov na leto za vzdrževanje.

Deli s prijatelji