NAJBOLJŠI

Najboljši: kraljica Tina, Pero Mišica in risi

Objavljeno 10. december 2014 09.39 | Posodobljeno 10. december 2014 09.40 | Piše: R. T.

Športniki leta 2014 so Tina Maze, Peter Prevc in hokejska reprezentanca.

Najboljša športnika Slovenije leta 2014 sta alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je hokejska reprezentanca Slovenije. Isti zmagovalci so bili tudi lani, Mazejeva je nagrado prejela petič, Prevc drugič, hokejisti pa četrtič. Dvakratna olimpijska zmagovalka Tina Maze je v glasovanju članov DŠNS dobila 386 točk in tako prehitela biatlonko Tejo Gregorin (191) ter smučarsko tekačico Vesno Fabjan (155). Enaintridesetletna Mazejeva je letos dosegla nov vrhunec kariere na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojila zlati kolajni v veleslalomu in smuku, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je bila četrta. Korošica še ni izgubila apetita po zmagah, v tej sezoni spet napada vrh v svetovnem pokalu, poslastica pa bo svetovno prvenstvu v Vailu v ZDA.

Za Prevcem, ki je dobil 318 točk, je bil drugi hokejist Anže Kopitar (196), tretji pa deskar Žan Košir (168).

Tudi 22-letni skakalec iz Dolenje vasi je sezono 2013/2014 zaznamoval z dvema odličjema na OI v Sočiju, srebrn je bil na manjši skakalnici, bronast pa na veliki. S prvo zmago v karieri je na poletih na Kulmu osvojil mali kristalni globus, odličen občutek za letenje pa potrdil s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v Harrachovu. A nekaj posebnega je bil vendarle konec sezone na prenovljeni Bloudkovi velikanki v Planici. V boju za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala je Pero Mišica zablestel s 142 metri, novim rekordom naprave in zmago.

Igre v Sočiju so določile dobitnika tudi v ekipni konkurenci; hokejska reprezentanca je za uvrstitev v četrtfinale OI dobila 69 glasov, nogometni klub Maribor na drugem mestu jih je prejel 55, košarkarska reprezentanca pa dva. Nihče si ni predstavljal, kakšno zgodbo so slovenskim navijačem pripravljali risi. Dvoboj proti Slovakom in zmaga nad njimi sta nakazovala, da to ne bo le nastop na olimpijskih igrah, ampak da se bodo naši fantje borili za več, za rezultat. Tekma proti Avstriji za uvrstitev v četrtfinale se je začela kot hladen piš, končala kakor vihar. Končno sedmo mesto naše reprezentance pa je Slovenijo zapisalo med hokejsko elito, kar je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, z uvrstitvijo v elitno skupino, le še potrdila. Nagrado za izstopajočo mlado športnico leta, ta je bila podeljena prvič in bo odslej tradicionalna, je prejela 20-letna atletinja Maruša Mišmaš. DŠNS je najboljše športnike sezone razglasil na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Janez Kocijančič je ob koncu mandata na čelu slovenskega olimpijskega gibanja, kjer je bil od leta 1991, dobil posebno priznanje DŠNS.

Iztok Čop osemkrat najboljši

V samostojni Sloveniji je bil za športnika leta največkrat razglašen metalec kladiva Primož Kozmus (trikrat). Za najboljšega so novinarji le enkrat izbrali asa iz ekipnega športa, in sicer hokejista Anžeta Kopitarja leta 2012. Med dekleti imata po pet naslovov najboljše nekdanja atletinja Brigita Bukovec in Tina Maze. V konkurenci ekipnih športov je bivši veslaški šampion Iztok Čop kar osemkrat prejel priznanje za najboljšega; dvakrat skupaj z Denisom Žvegljem, šestkrat pa z Luko Špikom. Za ekipo leta je bila petkrat izbrana nogometna reprezentanca. Pred osamosvojitvo Slovenije je blestela alpska smučarka Mateja Svet s sedmimi naslovi najboljše (1984–1990), že pokojna atletinja Nataša Urbančič ima pet naslovov (1970–1974). Pri moških sta bila v času Jugoslavije smučarski as Bojan Križaj in plavalec Borut Petrič po petkrat športnika leta v Sloveniji. Mazejeva je petič najboljša športnica Slovenije in je izenačena z Brigito Bukovec.

Deli s prijatelji