ZMAGOSLAVJE

Nacionalnogomet izbil mračno preteklost!

Objavljeno 15. julij 2014 18.39 | Posodobljeno 15. julij 2014 18.39 | Piše: Marko Uršič

V Nemčiji evforično proslavljajo svojo novo žogobrcarsko krono.

Seveda, po finalni mundialski zmagi in četrtemu naslovu svetovnega nogometnega prvaka je bila Nemčija na nogah. Vso noč! Po Berlinu in drugih germanskih mestih je bilo nebo preplavljeno z raketami, avtomobilisti so neutrudno trobili, pivo pa je teklo v potokih. V berlinskem središču pri Brandenburških vratih je ob prenosu iz Brazilije proslavljalo kar 250.000 ljudi! Ta zadnji triumf ima tudi zgodovinski pomen; leta 1990 je Zahodna Nemčija v finalu premagala Argentino le tri mesece preden je padel berlinski zid, ki je del velemesta ločil v Nemško demokratično republiko. Brazilska zmaga je tako še eno znamenje združene Nemčije. Čestitko je iz vesolja pritvital tudi kozmonavt Alexander Gerst: »Kot strokovnjak za zvezde lahko povem, da smo dobili eno.« Ob tem na sliki kaže na četrto zvezdico na svojem nemškem dresu.

Nemški časniki so za svoje bralce seveda morali tekmovati v superlativih. »Resnica je,« je s črkami v nacionalnih barvah zapisal konservativni Die Welt. Najbolje prodajani Bild je kar uvodnih šestnajst strani posvetil mundialskemu finalu, Mario Götze pa je seveda nogometni bog. Ni umanjkal niti poster zmagovitega moštva na osrednjih dveh straneh. Celo Bildova zdravstvena sekcija ima napotke, kako najbolje prestati postmundialski izpraznitveni sindrom, dneve brez nogometa. Der Spiegel je na spletni strani evforično zapisal: 1954. 1974. 1990. 2014!

Nasilje v
dobrem zraku

Časnik Frankfurter Allgemeine je na spletu objavil dve ključni individualni besedi: »Götze, osvoboditelj.« Neue Osnabrücker je šel dlje: »Nič ni pomembnejše kot nogomet. Vojna v Izraelu? V Ukrajini? Ameriško-nemški vohunski škandal? Za mnoge to nič ne pomeni.« Tudi Kölner Stadt-Anzeiger je opazil, da nacionalna zavest in domoljubnost, prej potlačena zaradi krivde v drugi svetovni vojni in holokavsta, zdaj iskreneje izhajata iz veselih nemških duš. »Prejšnja napetost je popustila, toda temu ni sledil novi nacionalizem, temveč odprtje svetu.«

V Argentini je bilo razumljivo drugače. Po porazu, država ima inflacijo, eno največjih na svetu, hudo je zadolžena... se je del navijačev izživel v nasilju na ulicah Buenos Airesa. Policija je morala uporabiti solzivec in gumijaste krogle, da je umirila gručo, ki je metala kamenje, razbijala šipe na trgovinah, pulila ulične luči in celo vdrla v gledališče. Aretiranih je bilo 60 izgrednikov, ranjenih pa 20 policistov. 

Deli s prijatelji