OREL NAVDUŠIL

Na krilih Petra Prevca
 bi obnovili skakalnici v BiH

Objavljeno 25. junij 2016 19.45 | Posodobljeno 25. junij 2016 19.45 | Piše: Drago Perko

Novinar Nermin Bise in prijatelji so fascinirani z uspehi našega orla. Zanj so navijali v Planici, zdaj bi radi skoke razvijali tudi v Sarajevu.

Peter Prevc je velik vzor in navdih. Ne le za nas, ampak tudi za tujino. Foto: Matej Družnik

Prevcemanija ni obnorela le Slovencev, ampak je orel iz Dolenje vasi svoje iskrene navijače dobil tudi v Bosni in Hercegovini. Tamkajšnji novinar Nermin Bise, ki ureja spletni portal 24sata.info, je ustanovil pravi navijaški klub, ki je bil precej pozornosti deležen na finalu svetovnega pokala v Planici, kjer so Bise in njegovi somišljeniki navijali za slovenske orle.

Očitno pa ne bo ostalo le pri besedah in navijanju za Prevca. Nermin je odločen, da Sarajevu vrne skakalni duh iz časov zimskih olimpijskih iger leta 1984. Z obnovo olimpijskih skakalnic (70- in 90-metrske) ter z gradnjo malih objektov bi omogočil vadbo tudi otrokom.

Močna podpora

»Prvi koraki so obetavni. Želim si, da ta šport vrnemo v BiH,« ocenjuje uvodne poteze Bise. Hamdo Ejubović, načelnik občine Hadžići, kjer sta skakalnici, je že podprl projekt. Za nameček je iz občinskega proračuna rezerviral denar za gradnjo 25-metrske skakalnice. Bise in Selver Merdanović, tudi sam nekdanji skakalec, sta bila navdušena, v prihodnjih dneh pa bosta o pomenu projekta seznanila ministrstvo za šport v Kantonu Sarajevo. Računata na odobravanje, ker kantonalno vlado vodi nekdanji uspešni košarkar Elmedin Dino Konaković. Že zdaj pa se lahko Bise in njegova skakalna druščina zanesejo na pomoč Samirja Avdića, nekdanjega košarkarja sarajevske Bosne, ki vodi projekt Evropske olimpijske igre mladih v Sarajevu leta 2019.

»Veliko bodo pripomogli Planiški garači, ki so nam obljubili pomoč pri izvedbi projekta,« Bise hvali Slovence. Primož Sajevic, Primož Merhar in Gregor Merhar so si objekt ogledali, na Igman pa bi želeli povabiti še Janeza Goriška in njegovega sina Sebastijana. Gorišek, ki je gradil skakalnici, bi znal najbolje oceniti, koliko konvertibilnih mark je potrebnih za obnovo.

Nermin Bise je po rodu iz mesta Stolac, z juga BiH, kjer sneži enkrat v pol stoletja. Kljub temu to ni bila ovira, da se fantič ne bi navdušil nad skoki, slovensko skakalno zgodovino pa ima v malem prstu. V Sarajevu je v najstniških letih opazoval, kako propada olimpijski stadion Koševo, nič bolje se ni godilo dvorani Zetra, zob časa in granate pa niso prizanesli niti planini Igman, kjer so bili med olimpijskimi igrami leta 1984 na sporedu skoki. Zdaj je napočil čas, da se to popravi in omilijo posledice. Očitno tudi s slovenskim navdihom.

Vabilo Petru Prevcu

S Petrom Prevcem se Bise in kolegi še niso srečali, so pa mu prek novinarja Jake Lopatiča poslali pozdrave. Ker bi se mu radi zahvalili za navdih in izjemno sezono, našega asa vabijo v BiH. »Na tem mestu ga vabimo, da je naš gost na tradicionalnih skokih v Mostarju, letos bodo že 450.! V veliko čast in zadovoljstvo bi nam bilo, da ga lahko gostimo,« Bise povabi športnika leta Slovenije na jug BiH.

 

Deli s prijatelji