BLAMAŽA

Na dopinški kontroli izvlekel umetnega

Objavljeno 30. september 2013 20.48 | Posodobljeno 30. september 2013 20.48 | Piše: Marko Uršič

Italijanski atlet Devis Licciardi je hotel dopinško kontrolo prelisičiti na zelo bizaren način, a so ga ujeli s spuščenimi hlačami.

Devis Licciardi je imel trenutek dopinške norosti. Foto: La Gazzetta dello Sport

Tudi to se dogaja. Italijanski atlet Devis Licciardi se je moral zagovarjati pred protidopinškimi organi, saj je hotel pretentati dopinško kontrolo po cestnem teku na 10 km za naslov državnega prvaka v južnoitalijanskem mestu Molfetta. Njegov poskus je bil res izviren: v spodnjicah je skrival umetni penis, v njem pa čisti urin, ki bi na dopinški kontroli dokazal, da je čist.

Sedemindvajsetletnik, član atletske ekipe italijanskih zračnih sil, je tokrat očitno visoko letel in nizko padel, saj se mu obeta dveletna prepoved nastopanja. Da ne omenimo, da je ostal tudi brez službe v vojski. »Sam sem dal odpoved, to je najmanj, kar sem lahko storil po taki blamaži in škodi, ki sem si jo naredil,« pravi negativni junak zgodbe.

Licciardi je najprej kontrolorja na preverjanju ogovoril, da želi biti med oddajo urina sam, a mu je ta odvrnil, da pravila zahtevajo, da je ob njem. Tako je odkril prevaro tekača na dolge proge, sporni pripomoček pa je tudi zasegel. »Zdaj sem oblaten, a menim, da bi bilo še slabše, če bi odkrili, da sem dopinško pozitiven, pa sem naredil tako neumnost. A tega nisem storil, ker bi bil dopingiran, sem čist, nimam umazane vesti,« se brani skesani podanik kraljice športov.

Na zaslišanje pred protidopinško komisijo je prišel v spremstvu zaročenke, brez odvetnika. Je pa moral svoj urinski vzorec oddati na novi kontroli jemanja prepovedanih poživil. Zakaj pa je naredil tako nezaslišano potezo? »To je stvar, ki ... Za zdaj je bolje, da na to ne odgovorim. Imel sem težave, a nisem norec,« je še dodal fant iz Vareseja, ki je umetni penis kupil prek spleta v začetku tega meseca. Licciardi je bil do škandala čist na treh kontrolah, v Molfetti pa je na tekaški preizkušnji odstopil, saj je bil ritem zanj prehud. Letos je v teku na 3000 m z ovirami svoj čas izboljšal kar za 17 sekund. 

Deli s prijatelji