BRAJNIKOV MEMORIAL

Na dirki preživetja le najbolj jekleni

Objavljeno 15. junij 2015 16.42 | Posodobljeno 15. junij 2015 16.44 | Piše: Špela Ankele

Letošnji 22. Brajnikov memorial je združil 28 ekip policistov, gasilcev, vojakov ...

Minuli konec tedna so se ekipe policistov in njihovih kolegov že dvaindvajsetič zapored podale na dvodnevni preizkus znanja, volje in moči. Tokratni Brajnikov memorial ni bil nič manj zahteven kot vsi prejšnji preizkusi. Celo nasprotno – letos je bilo že ob pogledu na vremensko napoved jasno, da tekmovalke in tekmovalce čaka še za odtenek bolj peklenski konec tedna, saj so se temperature tudi na Gorenjskem približale 30 stopinjam Celzija.

In v taki vročini 28 štiričlanskih ekip ni imelo lahkega dela. Za uvod v naporen dvodnevni preizkus so se zmočili v Blejskem jezeru, ohlajenem na prijetnih 22 stopinj Celzija. Od Male do Velike Zake so preplavali 800 metrov. Že na tem, najkrajšem odseku zahtevne poti se je skupina precej razpotegnila, saj je v Veliki Zaki (in to s širokim nasmeškom na licu) iz vode prvi prilezel član specialne enote Jure Majdič, sicer eden naših najboljših triatloncev.

Lahkotnost njegovih zamahov in hkrati urno potovanje po vodi sta dala gledalcem jasno vedeti, da je več kot desetletje zavzeto treniral plavanje. »A tudi prednost več kot sto metrov, kolikor si jo je z lahkoto priplaval, specialcem ne bo kaj prida pomagala. Preden se odpravi na kolo, mora počakati še preostala dva tekmovalca, da bodo trije iz ekipe skupaj odkolesarili naprej,« je eno od pravil Brajnikovega memoriala navrgel dobro obveščeni mimoidoči in s tem povedal, da ravno toliko kot telesna pripravljenost šteje ekipni duh.

Po plavalnem uvodu je bil čas za kolesarjenje. Pot je bila z Bleda speljana proti Begunjam, kjer so kolesarske čevlje zamenjali s pohodniškimi. Za seboj so tekmovalci pustili Drago, Dobrčo, planino Preval, Roblek, Poljško planino in priljubljen izletniški hrib Sveti Peter nad Begunjami. Nato je bilo spet treba sesti na kolo in si med vrtenjem pedalov ogledati lepote Smokuča, Žirovnice, Gorij, Zatrnika in Pokljuke. Tam se je bilo treba še posebno umiriti, saj so trije tekmovalci z malokalibrsko puško v roki ciljali v tarče, četrti tekmovalec pa je iz svojega zaklada znanja pobrskal za pravilnimi odgovori na vprašanja iz splošne razgledanosti.

Gorski pohod

Nič manj zahteven ni bil drugi tekmovalni dan. V soboto je budnico prinesel gorski pohod, na katerem je pot vodila mimo Blejske koče, Uskovnice, planine Voje in korit Mostnice vse do Bohinjskega jezera. Tu so tekmovalci zamenjali prevozna sredstva in delček poti opravili v čolnih. Potem ko so za seboj pustili še veslanje, so znova sedli na kolesa in se odpravili proti Bledu. Kot vsakokrat je sledil finiš z vedno neugodnim prečenjem Save Bohinjke iz smeri Taleža, ki ga je začinil še tek čez Ribensko goro. A na prireditvenem prostoru pod to goro še ni bil čas za počitek, kajti tik pred koncem je bilo treba od nekod potegniti vse atome moči in se pomeriti še v sklepni praktični nalogi.

Med policisti in njihovimi kolegi že vrsto let velja, da je Brajnikov memorial najtežje tovrstno tekmovanje. Ta sloves si je pridobil tako zaradi vsestranskosti preizkusov kot tudi zato, ker se zahtevni izzivi razpotegnejo čez dva dneva. Izzivi, ki sta si jih za najbolj pripravljene gorenjske može v modrem pred več kot dvema desetletjema zamislila tedanji načelnik inšpektorata policije na Upravi za notranje zadeve Kranj Mitja Brajnik in njegov (tudi že pokojni) prijatelj Drago Krčelj, so se z leti še stopnjevali in postajali zahtevni. Policistom so se na tem napetem tekmovanju sčasoma pridružila še dekleta. Tekmovanje se je iz okvirov Policijske uprave Kranj razpotegnilo na celotno Slovenijo, tu in tam so se opogumili in na izzivu sodelovali tudi uniformiranci iz sosednjih dežel. Policistom so se sčasoma pridružili še vojaki, gorski reševalci, pravosodni policisti, gasilci, uslužbenci uprave za zaščito in reševanje.

»To, da tekmovanje v spomin na mojega očeta tudi po 22 letih še vedno živi, se razvija in prilagaja tempu sodobnih športnikov, me veseli. Vsak, ki se je kdaj podal na dvodnevni izziv, ve, da ta ni zgolj preizkus telesne pripravljenosti. V ospredju sta zaupanje in sodelovanje med tekmovalci, kot tudi opiranje na znanje in izkušnje,« je konec tedna povedal Matej Brajnik. Tudi sam v marsičem nadaljuje očetove korake, saj je policist, gorski reševalec in hkrati ljubitelj gora. V preteklosti je stal v vrstah tekmovalcev, zadnja leta pa je eden od členov v požrtvovalni ekipi tistih, ki stojijo v ozadju tekmovanja in skrbijo, da dvodnevni preizkus vsakokrat prinese kaj novega in še bolj zahtevnega. Zmagali so vsi, ki so prišli na cilj, sicer pa so se tudi letos najbolje odrezali specialci.

 

Kdo je bil Mitja Brajnik?

Mitja Brajnik je bil načelnik inšpektorata policije na Upravi za notranje zadeve Kranj (prevedeno v sodobni policijski žargon bi to lahko pomenilo današnjega vodjo sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Kranj). Bil je tudi gorski reševalec, predvsem pa je bil ljubitelj gora in oče treh otrok. Skupaj z zdravnikom reševalcem Janijem Kokaljem in z reševalci letalci Luko Karničarjem, Radom Markičem in Borisom Mlekužem se je 10. junija 1997 tragično ponesrečil pod Okrešljem. Po njegovi tragični smrti se je dvodnevno merjenje moči in poguma preimenovalo v Brajnikov memorial. Vsako leto ga pripravijo ob obletnici načelnikove smrti.

 

Deli s prijatelji