PARKINSONOVA BOLEZEN

Muhammad Ali komaj govori, najverjetneje ne bo dočakal konca leta

Objavljeno 16. oktober 2014 15.44 | Posodobljeno 16. oktober 2014 15.45 | Piše: E. B.
Ključne besede: Muhammad Ali

Zdravniki in svojci trepetajo pred najhujšim.

Boksarska legenda

SCOTTSDALE – Parkinsonova bolezen je vzela že prevelik davek, zato zdravniki in svojci trepetajo pred najhujšim: Muhammad Ali komajda še govori, najverjetneje ne bo pričakal konca leta.

Trikratni svetovni boksarski prvak v težki kategoriji in sploh najboljši boksar v težki kategoriji vseh časov se z neozdravljivo tegobo, ki naj bi jo spodbudile tudi hude športne poškodbe, spopada že od 1984., znaki bolezni pa so še komajda obvladljivi, so zaupali njegovi najbližji. Ali se minuli teden ni udeležil premiere filma o pestrem življenju enega največjih športnikov vseh časov, zaradi hude zdravstvene oviranosti pa ravno tako ni zmogel sodelovati niti pri nastajanju izdelka – kot je povedal njegov leto mlajši brat, 71-letni Rahman, sta o produkciji komajda izmenjala kakšno besedo, je pa jasno, da je Ali, rojen kot Cassius Marcellus Clay ml., ponosen na svoje dosežke in zadovoljen, da mu družina zvesto in ljubeče stoji ob strani. »Komaj še kaj reče, je pa dal ustvarjalcem filma svoj blagoslov,« je zaupal Rahman. Zvezdnikova 46-letna hči Maryum iz drugega zakona je po premieri s solzami v očeh izrazila prepričanje, da bi bil oče nedvomno zadovoljen s končnim izdelkom, ob katerem bi se gotovo tako smejal kakor tudi jokal.

Redko zapusti dom

Ali trenutno živi v Scottsdalu v Arizoni, s četrto ženo Lonnie, pri ustvarjanju najnovejšega dokumentarca, I Am Ali (Jaz sem Ali), pa je sodelovala vsa družina. Pridružila sta se še dva znamenita boksarja Mike Tyson in George Foreman, ki sta dopolnila ganljivo zgodbo, ustvarjalci pa so kot prvi smeli pobrskati tudi po Alijevi zasebni dokumentaciji in pestrem avdiogradivu ter dnevnikih. Športni junak se je poročil štirikrat, v zakonih pa se mu je rodilo skupno sedem otrok, ki sta se jim pridružila še dva iz zunajzakonskih razmerij. V bogati karieri se je okitil tudi z olimpijskim zlatom, od profesionalnega boksa se je poslovil 1981.; kljub usodni diagnozi 1984. se je še vedno udeleževal odmevnih športnih dogodkov, veliko časa in energije pa je posvečal dobrodelnosti.

Zadnje čase le še redko zapusti dom, so zaupali svojci, Rahman je lani celo obtožil Lonnie, češ da je brata zaprla v lasten dom in preostali družini neupravičeno prepovedala obiske. Po njegovem naj bi si prizadevala za čim večji delež od skupno šestdesetmilijonskega premoženja, je še pribil, a se je pozneje oglasila Maryum in zavrnila stričeve trditve.

Deli s prijatelji