POLETNI KAMPI ZA OTROKE

Mladi nogometaši na 20 lokacijah, na morje pa z Vilfanom in Zormanom

Objavljeno 15. junij 2015 22.43 | Posodobljeno 15. junij 2015 22.43 | Piše: Drago Perko

Slovenski športni asi vse več pozornosti namenjajo poletnim kampom za otroke.

Peter Vilfan z ekipo pripravlja že 22. košarkarski tabor. Foto: Drago Perko

Poletje je čas, ko športni asi, zdajšnji in nekdanji, del svojega oddiha namenijo otrokom na športnih taborih in kampih. Tudi letošnje poletje prinaša pestro paleto nogometnih, košarkarskih, rokometnih in hokejskih aktivnosti. Pri nogometnih kampih prednjači Slovenija Kamp. »Ideja je pri nama z Janijem Žilnikom zorela nekaj let. Lani smo se odločili, da gremo v akcijo in začnemo organizirati nogometni kamp,« pove Bogdan Križnik, ki skupaj s sodelavci bdi nad organizacijo. Letos jih bodo imeli kar 20. Lani je bila tematika kampa svetovno prvenstvo, letos bosta poleg nogometa rdeča nit domovina in domoljubje. Kamp je poseben, poteka na 20 lokacijah po celotni Sloveniji hkrati. Letos bo več kot 200 sodelavcev bdelo nad mladimi med 6. in 11. julijem. Na posameznem kampu bo 30 otrok (starih od šest do 13 let), kamp pa bo migracijske narave. Udeleženci bodo prihajali v tabor med 7. in 7.30, domov pa bodo odšli okoli 17. ure. »Zagotovili smo aktivno vadbo in ustrezne animacije. Otroci tako ali tako ne morejo trenirati več kot dve uri na dan,« povedo v Kampu Slovenija. Starši bodo zanj odšteli 120 evrov.

Tudi pripadnost domovini

»Naš projekt podpira Nogometna zveza Slovenije. Skupaj z njimi v otrocih krepimo zavest in pripadnost slovenskemu grbu in domovini. Naš skupni cilj je slovenskemu nogometu povečati veljavo, ga približati čim večjemu številu otrok in jim dati možnost sodelovanja,« sklenejo. Strokovni direktor kampa je Jani Žilnik, ki zadnji desetletji deluje kot nogometni pedagog in športni direktor, vodi pa nogometni klub Šampion iz Celja. Leta 1992 je Žilnik z islandskim klubom Vikingur igral v ligi prvakov. Ambasadorji kampa so tudi Erik Janža, Darko Milanič, Miran Srebrnič, Milan Osterc, Miha Zajc, Gregor Balažič, Aleš Mertelj, Mirel Samardžič, Siniša Andjelkovič in Igor Jokič.

Med slovenskimi reprezentanti svoj kamp organizira tudi Jasmin Kurtič, ki je lani združil moči s Športnim društvom Tian iz Novega mesta, začeli bodo 29. junija, končali pa 3. julija. Prav tako 29. junija se bo v Novi Gorici začel nogometni in futsal kamp, ki ga vodita nekdanji reprezentant Matej Mavrič in trener futsala Simon Rosič. Otroci bodo vadili v dveh izmenah (prva se konča 3. julija, druga pa traja med 13. in 17. julijem), sodelovali bodo otroci med petim in desetim letom. Lani je bil njegov ambasador Etien Velikonja, letos pa bo v tej vlogi Tim Matavž. Lani so otroke obiskali tudi člani navijaške skupine Terror Boys. S kampom se lahko pohvali tudi trener in televizijski komentator Branko Zupan, ki na Rogli med 2. in 5. julijem prireja specialni kamp za vratarje, imenovan Zakleni vrata! Delo tam je namenjeno dekletom in fantom, ki bodo razdeljeni po starosti in znanju v tri skupine: od 8. do 11. leta: Igrajmo se branjenja!, od 12. do 15. leta: Z najsodobnejšo tehniko do nepremagljivosti! ter od 16. do 18. leta: Zakleni vrata!

Vilfan že s tradicijo

Z izjemno tradicijo pa se lahko pohvali Košarkarski tabor Petra Vilfana, ki bo že 22. potekal na slovenski Obali. »Danes lahko začnemo,« je jasen operativni in strokovni vodja Aleš Fabjan, nad kampom pa bdi nekdanji košarkarski as in poslanec. Strunjan, točneje Center za usposabljanje Elvire Vatovec, bo tudi letos prizorišče tradicionalnega košarkarskega kampa, kjer bodo mladi trenirali v dveh izmenah – med 28. junijem in 4. julijem ter med 5. in 11. julijem. »Druga izmena je že polna, v prvi je še nekaj prostora,« pojasni Fabjan. Namenjen je otrokom med 6. in 17. letom. Nad sodelujočimi bo bdela skorajda nespremenjena ekipa trenerjev in skrbnikov. Ves čas bo prisoten tudi Vilfan, ki še danes rad igra z otroki.

Kamp ostaja tak, kot je bil, organizatorji od tega ne odstopajo. »Ohranjamo tisto prvinskost, v prvem planu je primarna košarka, bistvo pa uživanje v njej, vse temelji na predanosti in trdem delu. Prostora za moteče faktorje ni, čeprav smo že dobili jasne sugestije, da bi dodali še nekaj dodatnih dejavnosti poleg košarke,« je jasen Fabjan. Otroci bodo na Obali vstajali okoli 7.30, ob pol devetih do desetih je prvi trening, od 17.15 do 18.45 pa drugi. Vmes so dvakrat na plaži, okrepčajo se s kosilom. Večeri so namenjeni igranju medsebojnih tekem. »Opazili smo, da otrokom manjka znanja na področju individualne taktike in tehnike, zato bo poudarek na tem,« še dodajo pri Vilfanu, kjer imajo rešitev tudi za dež: poleg dveh obnovljenih igrišč je na voljo tudi športna dvorana.

Med 25. junijem in 1. julijem bo Rogla gostila kamp Gorana Dragića, ki bo potekal drugič. Otroci bodo z Goranom spoznavali svet košarke. Strokovni vodja je Dejan Mihevc, ki je letos popeljal ekipo Tajfuna do naslova državnega prvaka. Sedemdnevni kamp na Rogli stane 350 evrov (toliko je treba odšteti tudi pri Vilfanu). Otroci se bodo učili tudi angleščine, spoznavali nove športe, obiskali jih bodo tudi člani slovenske reprezentance košarke na vozičkih. Kamp vodi in organizira agencija Sportelement. Od leta 2007 ga organizira tudi Boštjan Nachbar, ki bo letos že devetič zbral otroke na Obali. »Primeren je za fante in punce med 8. in 17. letom starosti. Namenjen je tako začetnikom kot tistim, ki že poznajo košarkarske prvine. Potekal bo od 19. do 25. julija na Osnovni šoli Koper. Naš cilj je, da otroci nadgradijo košarkarsko znanje, se zabavajo, hkrati pa tudi osebnostno napredujejo,« pove Nachbar, ki mu pri tem pomagata oče in brat: oče Vlado bdi nad logistiko v kampu, brat Grega pa je strokovni vodja. Sani Bečirovič je v primeru kampa združil moči z zagrebško Cedevito, otroci iz Košarkarske šole Sani Bečirovič pa bodo poleti v dveh izmenah igrali košarko na hrvaškem otoku Veli Lošinj. En teden košarke (na voljo sta termina 1. 7–6. 7. in 7. 7.–13. 7.) bo stal 300 evrov.

Rokometaši
 pri Zormanu

V Savudriji bo že petič, skupaj pa osmič svoj kamp organiziral kapetan slovenske rokometne reprezentance Uroš Zorman. Pri Urošu začenjajo že v soboto, 20. junija, učili in zabavali se bodo do 26. junija. »Za vse otroke med 6. in 16. letom starosti, ki si želijo aktivno preživeti počitnice,« povedo v kampu o tem, za koga je primeren. Uroš Zorman in izkušeni trenerji ter vzgojiteljice bodo poskrbeli, da niti minuta dneva ne bo prepuščena naključju. »Rokometno predznanje ni predpogoj za udeležbo,« še doda Zorman. Trenira se dvakrat na dan, demonstracije in nasvete deli Zorman. Poudarek pa ni le na rokometu, ampak se udeleženci sproščajo v morju, igrajo tudi nogomet, košarko, odbojko in rokomet na mivki. Organizatorji pripravljajo ure o zdravi prehrani, mlade pa bo obiskal tudi predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije. Kamp stane 270 evrov.

Po dveh uspelih izvedbah pa tudi letos svoj rokometni kamp pripravlja RK Celje Pivovarna Laško. Lani je bil prvič mednaroden, letos pa dobiva novo dimenzijo zaradi sodelovanja z ženskim rokometnim klubom ŽRK Celje Celjske mesnine. Potekal bo v Termah Olimia v Podčetrtku, in sicer med 24. in 28. junijem, primeren je za dekleta in fante med 9. in 14. letom. Zanj bo treba odšteti 250 evrov.

Prvič tudi Kopitar

Poleti bodo lahko otroci pilili tudi hokejsko znanje na Bledu, kjer bo med 5. in 10. ter med 12. in 17. julijem potekal tradicionalni mednarodni kamp bratov Hiti. Mladim bodo skrivnosti hokeja poleg bratov Rudija in Gorazda razkrivali še Ron Flockhart, Peter Andersson, Erwin Kostner, Heikki Mälkiä, Janez Finžgar in Ivo Jan. Če otrok na kampu biva, je cena 420 evrov, sicer pa 250. Letos bo prvič svoj kamp organiziral in vodil tudi Anže Kopitar. Premierna izvedba bo na Jesenicah v dvorani Podmežakla in v hotelu Špik v Gozdu - Martuljku, za posameznika bo en teden stal 380 evrov. Začelo se bo 3., končalo pa 8. avgusta. Na njem bodo sodelovali dekleta in fantje, rojeni med 31. 12. 2001 in 1. 1. 2008. Število udeležencev je omejeno. V primeru prijav 6 ali več vratarjev bo prisoten tudi dodatni trener za njih. Treningi bodo potekali pod taktirko glavnega trenerja Aleša Burnika, ki je strokovno usposabljanje opravljal na Češkem in Finskem in je del strokovnega vodstva članske reprezentance. Z udeleženci se bo družil tudi Kopi, poleg hokeja pa ob skrbi animatorjev ne bo manjkalo zabave in izletov. Med 24. in 28. avgustom se bodo otroci v Ljubljani učili tenisa, svoj kamp vnovič organizira nekdanja vrhunska igralka Maja Matevžič; 170 evrov bo stalo pet dni vadbe, otroci pa bodo v tem času obiskali tudi bazen in živalski vrt. Med 10. in 14. avgustom bo aktivne počitnice za otroke v svojem hostlu v Brestanici znova pripravil tudi Primož Kozmus.

 

K Vilfanu tudi brezplačno

Slovenske novice bodo v sodelovanju s Košarkarsko šolo Petra Vilfana tudi letos na tabor popeljale pet izbranih otrok, ki si sicer ne bi mogli privoščiti športnega druženja z vrstniki. V košarkarsko-morskih dogodivščinah bodo uživali v prvi izmeni; ki se bo začela 28. junija. Več o taboru lahko preberete na spletni strani petervilfan.com.

 

Deli s prijatelji