PROTI VOJNI

Mladi Đoković med Natovim bombardiranjem na teniškem igrišču

Objavljeno 02. september 2013 15.25 | Posodobljeno 02. september 2013 15.25 | Piše: T. L.

Zaradi lastne izkušnje Novak Đoković nasprotuje vojni: meni, da je najhujša stvar za človeštvo.

Novak Đoković ostro nasprotuje vojni.

NEW YORK – Medtem ko najboljši teniški igralec na svetu Novak Ðoković zmaguje na odprtem prvenstva ZDA v New Yorku (danes ponoči po našem času je v 3. krogu brez težav premagal Portugalca Joaa Souso s 6 : 0, 6 : 2, 6 : 2), je z besedami močno nastopil tudi proti vse verjetnejšemu ameriškemu vojaškemu posredovanju v Siriji.

V vojni ni zmagovalcev, je odločen Đoković

Poudaril je, da bi bil napad na Sirijo nepremišljen in kontraproduktiven. »Popolnoma nasprotujem kakršni koli vrsti orožja, kakršni koli obliki napada iz zraka ali raketnega napada,« Noletove besede povzemajo tuje agencije. »Na podlagi osebne izkušnje popolnoma nasprotujem vsem destruktivnim dejanjem, saj vem, da to ne more nikomur prinesti ničesar dobrega,« se je spominjal Nole svojega odraščanja v Beogradu v času Natovega bombardiranja leta 1999. »To obdobje, ki smo ga jaz in moji sonarodnjaki ter prijatelji iz Srbije preživeli, je obdobje v življenju, ki ga ne bi želel nikomur. Vojna je najhujša stvar za človeštvo. V vojni ni zmagovalcev,« je bil jasen in odločen teniški igralec številka 1. 

Igrali so tenis, nad glavami pa so letela Natova letala

V času bombardiranja je bilo Noletu 12 let. »Ta dva meseca in pol sta nas okrepila. Tedaj smo sicer skušali čim bolj gledati svetlo stran življenja. Bili smo otroci, imeli smo 12 let, in smo si mislili: O. K., ni nam treba, da gremo v šolo, več časa bo za tenis. Tako smo ta dva meseca vse dneve preživeli na teniškem igrišču, medtem ko so nad našimi glavami letela letala. Po tednu, dveh bombardiranja smo smo sicer skušali čim bolj normalno živeti, toda situacija nikakor ni bila pod našim nadzorom. Na srečo pa smo vsi preživeli in takšno izkušnjo iz preteklosti dojemam kot velik nauk v življenju,« je poudaril Đoković. 

Na 78-dnevno bombardiranje Srbije se pogosto spomni tudi odlična srbska teniška igralka Ana Ivanović, ki je povedala, da je v tem času trenirala tenis v praznem bazenu. 

Deli s prijatelji