FENOMEN TINE MAZE

Miran Ališič o Massiju: Odpravil me je s pridigo

Objavljeno 26. marec 2015 15.18 | Posodobljeno 26. marec 2015 15.18 | Piše: Mo. S.

Ali je Tina Maze zvezdnica?

Po uspešnem zaključku sezone Tino Maze in njeno ekipo čaka zaslužen počitek, zgodb o njej ni konec. Tudi Miran Ališič, ki je pred dnevi na svojem blogu javno obračunal z RTV Slovenija,image se je dotaknil njene zgodbe. V svojem zadnjem zapisu namreč razglablja, ali je Tina le smučarka ali morda tudi zvezdnica.

»Žal mi je, da je njena prava podoba v slovenski javnosti ostala pod povrhnjico njenega smučanja, čeprav sem v tem letu, dveh dobil občutek, da je v resnici povsem prijetna mlada dama,« je zapisal. Škoda mu je, da ni nekaj več svojega časa namenjala kakšnemu tehtnemu pogovoru ali intervjuju, kjer bi lahko pokazala svoje razmišljanje, ki gotovo ni povezano le s smučanjem. »Novinarji smo lahko nujno zlo, kot je bilo mnogokrat čutiti pri Tini Maze, a še bolj smo lahko tudi dobrodošli spremljevalci osebnostnega razvoja in sprememb pri ustvarjanju športnikove javne podobe. Zdi se mi, da je Tina žal premnogokrat v novinarjih videla bolj prvo kot pa drugo,« meni.

Zapomnili si bodo njene odgovore

Minuli teden je v Meribelu slovenskih novinarjev kar mrgolelo in Ališič ima občutek, da so s svojo prisotnostjo le še stopnjevali pritisk slovenske javnosti nanjo. In ona je ostala takšna kot prej: umaknjena, osredotočena na tekme, kratka in odrezava v intervjujih, sem ter tja s kakšno dodatno iskrico, kjer je brez odgovora pustila kolege s televizije Pop TV ali pa švicarski televiziji SRF po smuku rekla skopo, da ne šteje točk, ampak le smuča, potem še nekaj kratkega odgovorila, kar je švicarska kolega napeljalo k temu, da sta pogovor zelo hitro zaključila, se spogledala in nasmehnila.

Kako ga je Massi odpravil

Zanima ga tudi, ali je Tina ves čas želela le hitro smučati (preostali cirkus okoli sebe pa jemala kot nujno zlo) ali pa je svojo energijo nabirala tudi tako, da je bila v središču pozornosti. Seveda se je dotaknil tudi Andree Massija in prvega srečanja z njim: »Zaradi tega sestanka sem prišel v Dolomite. Kot mnogi podobni sestanki z njim je bil tudi najin kratek. Odpravil me je s pridigo o tem, kdo je Tina Maze, da v Sloveniji ne razumejo njenih uspehov, da njegova ekipa za preživetje in tekmovanje z najboljšimi potrebuje denar in prave razmere, posebnega sodelovanja pri smučarski oddaji s svetovnega prvenstva v Schladmingu, ki sem jo pripravljal za RTV SLO, pa ni obljubil. Že pred prvenstvom je v hotelu, kjer je stanovala slovenska smučarska ekipa, ob recepciji s povišanim tonom želel selitev v drug hotel, ob tem pa klical na pomoč avstrijsko vojsko, ki naj bi zavarovala hotel, saj drugače ne bo zmogel pritiska slovenskih navijačev, ki bodo noč in dan oblegali hotel njegove tekmovalke. A šlo je le za to, da smo v hotelu snemali reportažo o tem, kje najboljša slovenska smučarka stanuje.«

Kaj sledi?

»Ne bom razpravljal o slovenskem športnem fenomenu, saj nimam odgovorov za ogromen razkorak med vlaganjem v športnike, podmladek, trenerje, infrastrukturo, kar iz leta v leto bolj tone, in odličnimi rezultati posameznikov, ki vsak na svoj način uspevajo premagovati najboljše na svetu,« še dodaja Ališič. Svoje misli je sklenil z besedami, da smo pretekli konec tedna videli, da ima tudi športna sreča svoje meje. »Tesna poraza Tine Maze in Petra Prevca naj ob vsej evforiji športnih uspehov tudi letošnje zime slovensko smučarsko okolje dodatno opozorita, da bo treba, kot se je slikovito izrazil Andrea Massi v Meribelu, vse začeti od temeljev znova in drugače.«

Deli s prijatelji