DIAGNOSTIKA

Messi in Rooney s slovensko pomočjo

Objavljeno 30. junij 2013 15.13 | Posodobljeno 30. junij 2013 15.15 | Piše: Drago Perko

V Sloveniji so razvili posebno metodo pri opazovanju delovanja mišic, ki je postala svetovna uspešnica in nepogrešljiv pripomoček najboljših moštev!

Pregled z metodo TMG. Foto: TMG

Slovensko znanje je cenjeno v športnih logih na tujem. Če gre za metodo, ki lahko prepreči marsikatero poškodbo, še toliko bolj.

Tako je tudi v primeru podjetja TMG-BMC, ki je razvilo posebno diagnostično metodo spremljanja mišic. Oče tenziomiografije (TMG) je danes že pokojni profesor dr. Vojko Valenčič s fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Njegovo delo je cenil in zagovarjal priznani atletski trener Srdjan Djordjević, s katerim sta ustanovila podjetje TMG-BMC.


Kaj je tenziomiografija?

Tenziomiografija (TMG) je neinvazivna metoda za merjenje krčenja skeletnih mišic. Rezultat meritve je časovni potek odmika, ki je sorazmeren z mišično silo. Tak pregled mišic traja okoli 25 minut.

 

To je enostavna diagnostika, ki pomaga hitro in preprosto ter brez naporov ugotavljati stanje mišic. Pri tem zdravstveno osebje prejme ključne podatke o tem, v kakšnem stanju je mišično tkivo, kaj narediti, da se prepreči poškodba, za nameček pa se lahko pospeši tudi rehabilitacija po poškodbi. Ena prvih športnic, ki so preizkusile metodo TMG, je bila jamajška atletinja Marlene Ottey. Hitro je začela izkoriščati prednosti, ki jih omogoča vadba z uporabo tovrstne diagnostike mišic, poleg tega je z Đorđevićem postala solastnica podjetja.

Barcelona in
Manchester United

»Taka diagnostika poteka brez bolečin in napora,« poudarja Dejan Lukič, ki v podjetju skrbi za promocijo metode v Španiji.

Pri poslu ne gre brez naključij, tudi nekaj sreče je treba imeti. Dejan priznava, da jo je imel. »Imel sem srečo, da sem v Madridu spoznal košarkarja Sašo Đorđevića. Po pol leta pogovora je pridobil toliko zaupanja v mene in projekt, da je kar sam poklical v klub Barcelono v tamkajšnjo zdravniško službo. Odločili so se, da zadevo preizkusijo.« In bili so navdušeni: po njej so segli vsi klubski asi, z nogometašem Lionelom Messijem vred. V Barceloni je metoda TMG po Dejanovi zaslugi od leta 2006 standardni protokol testiranja igralcev med izvajanjem vadbenih programov in pri rehabilitaciji.

Po Špancih so se za to metodo ogreli Rusi ter Južnoameričani, zdaj je na vrsti Bližnji vzhod. Dejan Lukič je bil z zasedbo Španije tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu, metodo pa uporabljajo v Manchester Unitedu, Liverpoolu, Fiorentini, Almeiri, Parmi, Genoi, košarkarji Heliosa, slovenska nordijska reprezentanca, italijanska nogometna reprezentanca ter Nogometna in košarkarska zveza Slovenije.

Deli s prijatelji