VRNITEV

Matjaž Smodiš 
se je vrnil 
– s kroglo!

Objavljeno 14. september 2014 13.48 | Posodobljeno 14. september 2014 13.48 | Piše: Drago Perko

Po končani košarkarski karieri je dolenjski zvezdnik presedlal med trenerje, včeraj pa je pomagal atletom novomeškega kluba na ekipnem državnem prvenstvu do četrtega mesta.

Nekdanji košarkarski as Matjaž Smodiš je velik lokalpatriot. V kraje pod Gorjance se je rad vračal tudi takrat, ko je blestel pod koši v Bologni in Moskvi. S srcem je bil vedno doma, v Novem mestu, na Dolenjskem.

Predlani se je po upokojitvi in težavah s poškodbami v dresu zagrebške Cedevite vnovič aktiviral in novomeški Krki pomagal do šestega naslova državnega prvaka. Bil je prvo ime finala. Vmes je podal še roko košarkarjem v Dolenjskih Toplicah in prispeval levji delež k organizaciji tradicionalnega turnirja trojk. Igor Erjavec in ekipa vesta povedati, da bi brez pomoči Smodiša že končali turnir. Lani je priljubljeni Smoki na noge spravil Dolenjsko in Belo krajino: obiskal je številne osnovne šole, od ravnatelja do ravnatelja se je vozil sam, in prepričeval, kako dobra ter koristna je košarka. Sadovi dela so vidni, košarkarska šola je dobila nov zagon, več kot 350 otrok danes igra košarko, letos se jim bodo pridružili še srednješolci. Smodiš ob vsem tem ostaja tudi svetovalec v Košarkarskem klubu Krka.


Primcu vzel rekord

»Spomnim se, ko je Matjaž začenjal svojo kariero. Takrat je treniral pod vodstvom Darka Cujnika, nekdanjega rekorderja Jugoslavije v metu kopja. Na osnovni šoli je celo podrl moj rekord,« se spominja Igor Primc, metalec diska in udeleženec olimpijskih iger iz Novega mesta. »Veseli smo, ker je spet z nami. Matjaž je vedno dobrodošel. Hvaležni smo mu, ker je prišel na pomoč dolenjski atletiki in dolenjskemu športu.«

No, včeraj pa je pomagal še novomeškim atletom. Nekoč je bil tudi sam uspešni atlet, v suvanju krogle je bil obetaven v osnovni in srednji šoli. Kroglo je znova metal včeraj popoldne – uradno, na ekipnem državnem prvenstvu, v dresu AK Krka Novo mesto. Vse do zadnjega meta je bil z metom 12,16 metra na tretjem mestu, potem pa je zdrknil na četrto.

»Že lani me je trener v AK Krka Andrej Jeriček nagovarjal, da bi jim pomagal, a je ostalo le pri besedah,« razloži 34-letnik. Letos sta se z Jeričkom spet srečala, Smodiš pa se ni dal dvakrat prositi. Zadnjih 14 dni je intenzivno vadil, tudi v fitnesu. Opravil je nekaj treningov na stadionu, temeljitejše priprave mu je preprečilo deževno vreme. »Rad imam izzive, tudi tega sem sprejel, po več kot 20 letih sem spet držal v rokah kroglo. Tista v osnovni in srednji šoli je bila lažja,« je sklenil Matjaž, ki je s svojo potezo požel številne simpatije.

Deli s prijatelji