ODPOVEDAN SMUK

Massi: Tini se je zgodila športna krivica

Objavljeno 13. marec 2013 20.44 | Posodobljeno 14. marec 2013 11.48 | Piše: Mo. S., STA

Andrea Massi opozarja, da se bo morala Tina Maze na zadnjih tekmah še boriti.

Tina Maze in Andrea Massi.

LENZERHEIDE – Potem ko so švicarski prireditelji finala svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheideju zaradi pregoste megle dokončno odpovedali tudi ženski smuk, je jasno, da je mali kristalni globus v posebnem seštevku osvojila Američanka Lindsey Vonn, Tina Maze pa je za njo ostala le točko. Dolgo je upala, da bodo današnjo tekmo vendarle izvedli, na koncu pa je ostala brez možnosti, da bi kot prva v zgodovini osvojila vse globuse v eni sezoni.

Športna krivica, a upoštevanje pravil

»Tina Maze je danes razočarana, gotovo ni zadovoljna, vendar so bile razmere nemogoče za izvedbo tekme in to je treba sprejeti. Tini se je danes zgodila športna krivica, pred tremi leti pa se je to primerilo Vonnovi. Že tedaj sem dejal, da to ni dobro v športnem pogledu, toda določena pravila so in se jih je treba držati, je pa treba razmisliti o spremembi. V petek bi bil lahko rezervni dan, vendar so se držali pravilnika. V pogovoru z drugimi trenerji sem dejal, da bi morali imeti v urniku rezervni dan. Dan po slalomski zmagi ali pa po prihodu iz ZDA je bil takoj naslednji dan smukaški trening. To ni dobro za naš šport, je nevarno. Tina je rekorderka v svetovnem pokalu, zato mislim, da lahko Slovenija tudi zato dvigne glavo prek svojih predstavnikov v mednarodni zvezi,« meni Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

V četrtek sta na programu superveleslaloma, najprej bo ob 9.30 start moške tekme brez slovenskega zastopstva, ob 11.30 pa bo slovenske barve s številko 16 zastopala Tina Maze.

»Zdaj ni treba filozofirati, kje je izgubila točko. Na začetku smo bili malo 'zarjaveli' v hitrih disciplinah. Nato pa je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo v superveleslalomu, in to v disciplini, ki je v Sloveniji ni mogoče trenirati. Tako gledam na to, ne kot da je kozarec napol prazen, ampak da je napol poln,« je še ocenil.

Boj do konca

Tina je v preostalih disciplinah pred finalnimi tekmami na čelu svetovnega pokala. »Danes je sicer za nami v ekipi novo razočaranje, na kar nismo bili pripravljeni. Toda že v četrtek je na programu pomembna tekma, kjer bo treba doseči nov vrhunski izid v boju s tekmicami. Prepričan sem, da se bo znova zbrala. Gotovo se bo dokazala in dobro nastopila tudi na superveleslalomu, ki poteka po smukaški progi. Ta ji zelo ustreza in je bila hitra tudi v prejšnjih letih. Bo pa potrebno ohraniti koncentracijo do konca. Velika borba bo tudi na slalomu, kjer je Američanka Mikaela Shiffrin tudi zelo dobra,« je Massi še dejal novinarjem.

Še vedno hvaležen Zveru

Odločitev vlade Janeza Janše, da Tino nagradi z zneskom 44.000 evrov, pa je komentiral: »Sam to odločitev komentiram zelo pozitivno. Vem, da bo marsikdo najprej pogledal na denar, toda jaz na to gledam predvsem kot na priznanje Tini. Kot je bilo to že pred leti, ko ji je takratni minister za šolstvo Milan Zver, ko še ni bilo rezultatov, namenil denar. Bil je kritiziran, toda če tega vložka takrat ne bi bilo, tudi ne bi bilo takih rezultatov. Zato sem mu še vedno hvaležen, čeprav se sam ne ukvarjam s slovensko politiko, in tako gledam tudi na današnjo odločitev vlade, kot na priznanje njenih izrednih dosežkov.«

Deli s prijatelji