MU BO USPELO?

Martin Strel bo preplaval svet

Objavljeno 14. september 2015 21.15 | Posodobljeno 14. september 2015 21.15 | Piše: T. B.

»Dobrodošel je vsakdo, ki se mi želi pridružiti na poti,« pravi in izziva predsednika Boruta Pahorja, ki je, kot trdi, odličen plavalec.

Trenutno živi v Phoenixu.

NEW YORK – Ekstremni plavalec Martin Strel je s svojim naslednjim ciljem osupnil newyorške medije.

Plaval bo 15 mesecev

Pred 60-letnim maratonskim plavalcem je življenjski izziv – preplavati ves svet. Da bi opozoril na vse večje onesnaževanje voda, bo preplaval 10 tisoč milj, je odjeknilo na ameriškem portalu ABC News. Napovedal je, da bo obkrožil svet v približno 450 dneh. »Turnejo« bo začel 22. marca v kalifornijskem Long Beachu in preplaval reke, oceane in kanale stotih držav. Plaval bo od pet do dvanajst ur dnevno, odvisno od vodnih tokov in podnebnih razmer. Za večjo varnost ga bo spremljal reševalni čoln. Američanom je svoje plavalne sposobnosti dokazal že pred dnevi, ko je v dobri uri preplaval deževno reko Harbor, od Kipa svobode do Svetovnega trgovinskega centra. 

Državljan male Slovenije osvojil velik svet

Prebivalec male Slovenije, ki se nahaja med Avstrijo, Italijo in Hrvaško, trenutno živi v Phoenixu, poroča ABC News. O podrobnostih njegove naslednje pustolovščine, vredne več milijonov dolarjev, še ni rekel zadnje, ve pa, da bo preplaval tudi Panamski in Sueški prekop, Amazonko, Atlantski ocean, Pacifik in Rdeče morje. Za pripravo njegovega potovanja, hrano in namestitev bo poskrbelo arizonsko marketinško podjetje.

Nož ima vedno pri sebi

»Vem, da ni ravno čisto, ni pa nevarno,« pravi Strel, ki ga bodo na maratonskem plavanju po svetu najbolj ogrožala vodna plovila. Piraj se ne boji, saj jih reševalna ekipa menda odganja s paketi krvi, ki jih meče v vodo. »Kar pa se tiče morskih psov, me pustijo pri miru. Vsaj dokler plavam v isto smer z njimi,« se je pošalil 60-letnik, ki za vsak primer plava z nožem, zataknjenim za desno nogo. 

Vabljen tudi Borut Pahor

Pogumni Slovenec je Američanom namignil, da v vodi morda ne bo sam. »Dobrodošel je vsakdo, ki se mi želi pridružiti na poti,« pravi in izziva predsednika Boruta Pahorja, ki je, kot trdi, odličen plavalec. 

Deli s prijatelji